Абрикосові кісточки (лущені)
У чому користь абрикосових кісточок?
- Абрикосові кісточки — це насіння абрикоса висушене в сушарці.
- Ці абрикосові кісточки сирі.
- Мають ледь солодкий смак з природньою гірчинкою.
- Джерело рідкісного вітаміну В17(амігдалин). Він покращує переносимість променевої терапії та служить профілактикою раку.
- Абрикосові кісточки містять у складі лінолеву кислоту, яка має антиоксидантну дію та здатна підтримувати рівень холестерину у межах норми.
- Багаті на харчові волокна, тому нормалізують роботу кишківника та підтримують корисну мікрофлору.
- У сирому вигляді кісточки абрикосу є чудовим глистогінним засобом.
Як вживати абрикосові кісточки?
- Ядра можна заварювати як чай або вживати у сирому вигляді.
- Їсти кісточки необхідно протягом усього дня, а не за один прийом їжі і ретельно розжовувати. Можна додавати трішки меду.
- Починати варто з малої кількості ядер — 1-2 в день і поступово збільшувати до 5 кісточок на день. Обов'язково слідкуйте за самопочуттям.
- Добова норма для дорослих — до 5 шт, для діток — 1-2 шт.
Чого не варто?
- Не варто вживати при індивідуальній непереносимості продукту.
- Рекомендуємо проконсультуватися з лікарем перед вживаням продукту при цукровому діабеті, порушеннях роботи щитовидної залози та печінки, вагітності та грудному вигодовуванні, ожирінні.
- ДУЖЕ ВАЖЛИВО дотримуватись норми споживання абрикосових кісточок, щоб не отруїтися (через високий вміст синильної кислоти, на яку розпадається амігдалин — речовина, яка міститься в абрикосових кісточках).
Бездріжджовий хліб із горіхів та насіння
Інгредієнти:
Вівсяні пластівці — 145 г.
Насіння гарбуза — 70 г.
Насіння соняшника — 70 г.
Фундук — 55 г.
Абрикосова кісточка — 35 г.
Насіння кунжуту — 50 г.
Насіння льону коричневого (змелене) — 20 г.
Насіння чіа — 2 ст.
Псиліум* — 3 ст.л.
Сіль морська (або гімалайська) — 1/2 ч.л.
Кленовий сироп — 2 ст.л. (або 30 - 40г змелених фініків).
Кокосова олія сиродавлена (розтоплена) — 3 ст.л.
Вода — 350 мл.
* Псиліум - це насіння подорожника. В даному рецепті використовується для скріплення маси.
Приготування:
1. У великій мисці з’єднайте всі сухі інгредієнти, добре перемішайте.
2. У невеликій мисці взбийте разом кленовий сироп, кокосове масло та воду.
3. Додайте вологі інгредієнти до великої миски і дуже добре перемішайте, поки все не просочиться повністю( якщо тісто занадто густе для перемішування, додайте ще 1 або 2 ст. л. води).
4. Перекладіть суміш у форму для випічки, змащену і вистелену пергаментним папером. Розгладьте верх і дайте настоятись тісту принаймні 2 години або протягом ночі.
5. Розігрійте духову піч до 175°С.
6. Поставте форму в духову піч і запікайте 20 хвилин. Через 20 хвилин вийміть хліб із форми і поставте його догори дном в духовку. Випікайте ще 30-40 хвилин.
Дайте хлібу повністю охолонути перед нарізкою.
Найкраще смакувати хлібом у першій половині дня.