Маш
МашМаш

Маш


16 відгуків
600 гbig pack 1 кг
122 600 г
Під замовлення (1 доба)

Про глютен

  • Маш є безглютеновим.
  • Та через те, що зберігається на одному складі з іншими продуктами, може містити сліди глютену. 
  • Цей маш можна спокійно вживати людям, що обмежують глютен або мають легкий ступінь непереносимості. Якщо ж у вас діагностована целіакія, будьте обережними.

Що таке маш та чому він корисний?

  • Маш  це вид бобових.
  • За смаком та зовнішнім виглядом схожий на зелений горошок.
  • Містить у великих кількостях:
    - калій (1000 мг у 100 г продукту)  потрібен для роботи серця;
    - кальцій (192 мг/100г)  зміцнює кістки, волосся та зуби;
    - залізо (6,7 мг/100 г)  сприяє утворенню еротроцитів в крові.
  • Цінне джерело рослинного білка. На 100г продукту 23грама білка. Регулярне вживання білка допомагає підтримувати якісну роботу всього організму.
  • Має низький глікемічний індекс — 15 і не підвищує рівень цукру в крові. Завдяки цьому його можна вживати діабетикам.
  • Містить повільні вуглеводи та клітковину, які насичують організм енергією та зберігаються довгу ситість.

Як готувати та вживати маш?

  • Перед тим як готувати маш промийте його водою. Покладіть у киплячу воду і варіть 30-40 хв. до готовності.
  • З вареного машу можна готувати супи, каші та вегетеріанський плов.
  • Додавайте у салати маш або його проростки.
  • Для того, щоб проростити маш, промийте його і замочіть 3-4 ст. л. на ніч у холодній воді.  Вранці злийте всю воду та залиште маш в посудині. Можете накрити вологою марлею (але це не обов'язково). Протягом дня промивайте маш 1-2 рази. На наступний ранок у вас будуть готові поживні проростки.
    Бажано зберігати проростки в холодильнику та за 2-3 дні спожити. Якщо вживаєте вперше —  не їжте більше ніж 2-3 ложки проростків на день.
  • Порада від нас: вживайте бобові разом зі свіжими овочами та зеленню. Вони містять багато вітаміну С, який допомагає бобовим засвоюватися краще.

Чого не варто?

  • Вживати при індивідуальній непереносимості продукту;

Маш / Узбекистан.
на 100г: білки — 23 г, жири — 2 г, вуглеводи — 46 г. Калорійність: 300 Ккал.
Пересипати в герметичний контейнер. Зберігати в сухому прохолодному місці.
12 місяців


“Салат з машем по-літньому”


Інгредієнти:


  1. Маш — 1 склянка;

  2. Листя салату — ½ пучка;

  3. Червона цибуля нарізана кубиками — ½ склянки;

  4. Помідори чері — 2 склянки;

  5. Кукурудза зерна — 2 качани (100 - 150 г);

  6. Авокадо нарізаний кубиками —  2 шт;

  7. Лимонний сік — 1 ст.л.;

  8. Оливкова олія — 3 ст.л.;

  9. Сіль та перець — за смаком.

Приготування:

1. Замочіть маш на ніч у контейнері. Якщо хочете зробити салат з пророщеного машу, тоді вранці промийте боби та залиште трішки вологи. Покладіть в теплому, темному місці у нещільно закритому контейнері до вечора. Коли боби проклюнуться, промийте їх ще раз і використовуйте для приготування салату.

Якщо хочете приготувати боби, тоді відваріть маш протягом 40 хвилин до розм’якшення у каструлі з великою кількістю води (не менше 4-ох склянок).

2. Після приготування злийте зайву воду та дайте вистигнути.

3. З’єднайте у глибокій мисці боби (або їх проростки) з овочами та зеленню.
4. Приготуйте заправку. З’єднайте лимонний сік з оливковою олією, збийте виделкою та заправте салат.
Додайте за бажанням сіль та перець та розмішайте.
Смачного!

Найкраще вживати у обідній час.


Плов з машу і рису      

Інгредієнти:


1. Маш - 1 склянка;

2. Рис Басматі - 1 склянка;

3. Вода - 6 склянок;

4. Імбир - 2, 5 см свіжого (або 1/3 ч. л. сухого);

5. Кінза - 1 жменька;

6. Олія - 2 ст. л.;

7. Куркума - 1 ч.л.;

8. Коріандр - 1 ч.л.;

9. Кмин мелений - 1 ч.л.;

10. Цілий кмин - 1 ч.л.;

11. Насіння гірчиці - 1 ч.л.;

12. Сіль - 1 ч.л.;

13. Асафетида - щіпка.


Приготування:

1. Добре промиваємо маш разом з рисом, ставими стекти.
2. Змішуємо олію і прянощі, помішуючи підсмажуємо прянощі на середньому вогні протягом декількох хвилин.
3. Додаємо рис і горох, перемішуємо, поки добре не змішаються з прянощами.
4. Доливаємо води, доводимо до кипіння і варимо 10 хв на середньому вогні.
5. Зменшуємо вогонь, накриваєм кришкою і варимо 30-40 хв на повільному вогні, поки рис і маш не стануть м`якими.
6. Додаємо нарізану зелень, настоюємо і подаємо страву гарячою.     


         

                                             Суп з машу



200 г  гороху маш,

1, 9 л води

3 ч л солі

2 лаврових листки

1 палочка кориці

1 ч л куркуми

275 г овочів, нарізаних кубиками

3 ст л олії

1 ч л насіння кумину

2 стручка сушеного червоного перцю

1 ч л натертого свіжого імбиру (або ? ч л сухого)

1 ч л асафетиди

1 ст л нарубленого листя свіжого коріандру

2 лимона, ( кожен розрізаний на 8 частин )

 (Якщо Ви не маєте деяких спецій, то просто не використовуєте їх)


 ПРИГОТУВАННЯ:

1. Перебираємо, промиваємо і просушуємо маш.

2. Наливаємо у велику каструлю воду, кладемо сіль, лавровий лист, корицю і доводимо до кипіння.

3. Кладемо маш в киплячу воду.

4. Коли вода закипить другий раз, закриваємо наполовину кришкою і варимо на невеликому вогні 20 хв, поки маш не стане м’яким. Не забуваємо періодично знімати піну.

5. Додаємо куркуму, 1 ст. л. олії і нарізані овочі. Закриваємо кришкою і варимо, поки маш не розвариться повністю.

6. Нагріваємо 2 ст л олії в маленькій сковорідці, кидаємо туди насіння кумину і перець. Коли насіння кумину потемніє, додаємо натертий імбир і асафетиду і просмажуємо ще кілька секунд. Потім швидко переливаємо приправи в маш, відразу ж закриваємо кришкою і залишаємо на повільному вогні  ще на 4-5 хв.

7. Подаємо маш гарячим з рисом, овочами і хлібом, прикрасивши зеленню і долькою лимону.

 Суп має бути рідким, якщо він загустів - додаємо гарячої води.                      

Смачного!                        


Написати відгук
Відгуки про товар (16)
Написати відгук

Кошик
Всього до оплати: 0.00
на будь-яке відділення “УкрПошти”
0.00
на будь-яке відділення “Нова Пошта”
0.00
на будь-яку адресу України кур'єром Нової пошти
0.00
З вами сконтактується менеджер щодо термінів доставки товарів із передзамовлення
Оформити замовлення