Ягоди годжі: користь чи реклама?

Ажіотаж довкола ягід годжі зменшився, але все ж розберімося в чому їх користь і чому вони досі посідають високі позиції у сфері здорового харчування.



Чим корисні ягоди годжі?


  • дозволяють уповільнити процес старіння;

  • сприяють зміцненню м'язів і суглобів;

  • допомагають знизити рівень холестерину в крові;

  • дозволяють підтримувати в нормі артеріальний тиск;

  • перешкоджають активізації ракових клітин і виникнення злоякісних пухлин;

  • добре впливають на роботу серцево-судинної системи;

  • нормалізують сон, допомагають справлятися зі стресами і неврозами;

  • беруть участь у жировому обміні, покращують обмін речовин;

  • знижують апетит;

  • підвищують працездатність, тренують витривалість;

  • допомагають регулювати рівень цукру в крові;

  • зміцнюють імунітет;

  • покращують сексуальну активність;

  • відновлюють гормональний баланс;

  • захищають печінку від утворення зайвого жиру;

  • покращують зір;

  • доброчинно позначаються на роботі всіх внутрішніх органів і систем;

  • покращують настрій та пам`ять;

  • допомагають при анемії.

  • Не вживайте при підвищеній температурі!


Регулярне вживання ягід годжі може покращити самопочуття людини, але лише за умови, що вона стежитиме за своїм харчуванням, фізичною активністю та дотримуватиметься здорового способу життя.

Годжі можуть бути рекомендовані лікарем як дієтична добавка та додаткове джерело біологічно активних речовин.

Не може замінити повноцінне харчування!


                                                                     

Хімічний склад


В сухих ягодах годжі міститься:


  • феноли, які відомі своїми антиоксидантними властивостями

  • 6 вітамінів

  • 11 мінералів

  • 18 амінокислот (4 амінокислот таких, які не виробляються людським організмом самостійно)

  • 8 полісахаридів (з них 4 незамінних, яких більше немає в жодному продукті)

  • 6 моносахаридів

  • 5 ненасичених жирних кислот (в т.ч. Омега 3 і Омега 6).

 


  • вміст заліза – в 15 раз більше, ніж в шпинаті;

  • вітамін С – в 500 разів більше, ніж в апельсинах;

  • Містять більше бета-кератину, ніж морква.

Величина

Кількість на 100 г

Калорій

370

Жири

5,7 грам

Ненасичені жири

1,1 грам

Білки

10,6 грам

Вуглеводи

21 грам

Харчові волокна

7,78 грам

Цукор

17,3 грама

Вітаміни

A, Е, С, PP, В

Натрій

24 мг

Кальцій

112,5 мг

Залізо

8,42 мг

Вітамін С

308 мг

Каротин

7,28 мг

Амінокислоти

8,48 мг

Вітамін В1

0,15 мг

Полісахариди

46,5 мг


  


Ягоди годжі та схуднення

Лише лінивий не чув про чарівні властивості ягід годжі для схуднення. Ягоди дійсно пригнічують відчуття голоду, покращують обмін речовин і допоможуть скинути зайві кілограми, але лише за умови, що все ваше харчування буде збалансованим і в житті буде присутня щоденна фізична активність. А в комплексі з цим ягоди годжі дійсно покажуть результат.

Для стимулювання схуднення додавайте годжі в раціон (20-35 г на день). Не варто збільшувати норму, щоб не отримати проблем зі здоров’ям.


Як вживати?


  • Додавайте ягоди в супи, салати, каші, смузі.

  • Їх можна використовувати, як ароматну приправу для пікантності страв. Вживаються також самостійно.

  • З ягід годжі виходить чудовий чай для схуднення і покращення стану здоров’я.  Просто залийте 1 ст.л. ягід 1 склянкою окропу, дайте настоятись 15-30 хвилин – і пийте цілющий чай! Можете настоювати чай з годжі в термосі не менш як годину. Для лікувальних цілей вживати по 100 мл тричі на день під час або після їди. Ягоди після заварювання можете додавати у вівсянку, випічку, салати тощо.

  • Висушені ягоди мають приємний кисло-солодкий смак.

                                                                        

Протипоказання:

  • Проконсультуйтеся з лікарем, якщо ви вживаєте ліки, оскільки ягоди годжі погано взаємодіють з деякими медикаментами.

  • Не вживайте при алергії на червоно-рожеві плоди;

  • Ягоди протипоказані малим дітям, вагітним жінкам і в період лактації;

  • Не вживайте при запорах і проблемах з травленням.

Зберігання:


Зберігайте ягоди в сухому темному місці. Настої з ягід не варто зберігати більше як 2 доби у прохолодному місці;

                                                                                                

Рецепти


Теплий салат з кіноа і ягодами годжі (на 4 порції)


Інгредієнти:


1 чашка кіноа

2 склянки капусти (можна салату)

1/4 склянки годжі

1/4 склянки меду

1/4 ч.л. чорного перцю

1 ч.л. мускатного горіха

1/4 ч.л. морської солі

1/4 склянки яблучного оцту

1 ст.л. кокосової олії

2 склянки води

¼ склянки оливкової олії

1 велика картопля зварена, очищена та нарізана кубиками

ПРИГОТУВАННЯ:


1. Кіноа добре промити, залити водою і поставити готуватися.

2. Варити до готовності. Додати кокосову олію

3. Нарізати дрібно капусту

4. Змішати оливкову олію, оцет, спеції, мед і ягоди годжі.

5. Додати в кіноа порізану капусту та заправку.


Горіховий снек з годжі для перекусів



Інгредієнти:


1 склянка годжі

1 склянка мигдалю

1 склянка нарізаного кокоса

1 склянка грецьких горіхів

1 ч.л. кориці


ПРИГОТУВАННЯ:


1. Змішайте всі інгредієнти в банці та смакуйте в дорозі, на перерві чи просто з чаєм.


Ягідний джем з годжі та чіа за 5 хв.

Інгредієнти:


2 1/2 склянки ягід малини (свіжих або заморожених)

1/3 склянки ягід годжі

3 ст.л чіа

1/4 склянки меду

1/3 склянки апельсинового соку або фрешу

Цедра одного апельсину



ПРИГОТУВАННЯ:


  1. Змішайте всі інгредієнти в каструлі, варіть на середньому вогні поки все не стане м’яким.

  2. Налийте в герметичний контейнер і зберігайте в холодильнику до 3 тижнів.

  3. Додавайте джем до своїх улюблених страв

 

Чай з ягодами годжі

Інгредієнти:


15 г ягід годжі

200 мг води

 

ПРИГОТУВАННЯ:


1. Закип’ятіть воду, залийте ягоди годжі.

2. Додайте чаю на свій смак.

 

 

Настоянка з ягід годжі

 

Інгредієнти:


1 ст л ягід годжі

1 склянка води

ПРИГОТУВАННЯ:


1. Столову ложку ягід годжі залити окропом в термос, закрити і настоювати приблизно 30 хвилин.

2. Процідити і приймати по  1/2–1/3 склянки по 2–3 р в день. Ягоди, що залишились після проціджування, також можна вживати в їжу.

Настоянку зберігати в сухому, прохолодному, захищеному від світла місці не більше 2 діб.

Каша з ягодами годжі

Інгредієнти:


0,5 скл рису

1 скл води

5 грам ягід годжі.

ПРИГОТУВАННЯ:


1. Рис добре промити, залити водою і додати ягоди годжі.

2. Варити до готовності.

Автор: Ящук Ірина (Malynivna)