Як зробити улюблені салати поживнішими та вдосконалити їх смак?

Нарешті зазеленіло і в нас з'явився доступ до зелені та овочів. Салати-салати!

Побільше салатів!


А щоб зробити свої салати ще смачнішими і кориснішими, радимо використовувати сиродавлені олійки та суміші насіння.


 

Але чи знали ви, що вітаміни не будуть засвоюватися без мікроелементів?


Якщо ви вживатимете один вітамін і мікроелемент, при цьому нехтуючи іншими, користі теж не буде?


Найкращий вихід - це поєднувати зелень та овочі з насінням та різними олійками. Найбільшої користі Ви отримаєте від сиродавлених олійок, адже вони не рафіновані, не піддавалися тепловій обробці, відповідно зберігають всі корисні властивості.

А залежно від вподобань, можна використовувати різноманітні олії, а не лише оливкову і соняшникову. Існують інші, як льняна, кунжутна, конопляна, кукурудзяна, гарбузова, амарантова, гірчична, макова тощо.

Якщо Ви прихильник смачних салатних заправок, але не завжди вистачає часу їх робити власноруч, пропонуємо Вам готові рішення: 

Заправки ручної роботи та ароматні олійки

Заправка салатна медова з коріандром - детальніше тут

Заправка салатна медова - детальніше тут
Олійка ніжна до салатів - детальніше тут
Олійка пікантна до гриля і круп - детальніше тут
Олійка ароматна до овочів і круп - детальніше тут




Є кількох простих рекомендацій, як зробити свій салат суперпоживним:

 

  • Салати найкраще поєднуються з горіхами та насінням;
  • Не варто нехтувати влітку горіхами, адже з ними ви отримаєте необхідну кількість корисних жирів, білків, вітамінів та мікроелементів таких як фолієва кислота, кальцій, селен, фосфор і т.д. Найкраще замочувати горіхи на кілька годин перед вживанням, додавайте їх в салат або ж просто носіть їх завжди з собою;
  • Олії -  також незамінний продукт харчування в будь-яку пору року, адже там містяться необхідні організму жири, мікроелементи та вітаміни. Ви можете обрати "моно"-олію на свій смак, або ж спеціальні олії зі спеціями для різних страв. 
Наприклад:

Олія льону - чудове джерело омега-3 та омега-6, а олія чорного кмину допоможе полегшити прояви алергій, які активно розвиваються влітку;

Олія амаранту - очистить судини та кров від холестерину;

Олія розторопші допоможе почистити печінку, на яку припадає дуже багато навантажень. 


Найкраще поєднувати олії зі свіжими салатами, також варто вживати олію перед прийомом їжі для очищення організму (якщо у вас немає каменів у жовчному міхурі).


                                                              

  • Не варто також недооцінювати роль спецій в літньому раціоні. Вони не лише покращують смак улюблених страв, а й допомагають нам зберегти красу та здоров’я. Спеції - джерело антиоксидантів, які нейтралізують вільні радикали, які шкідливі для організму. 

Вміст антиоксидантів в спеціях більший, ніж у фруктах та овочах. Для прикладу, орегано містить в  42 рази більше антиоксидантів ніж яблуко, в 12 раз більше ніж апельсини і в 4 рази більше, ніж у чорниці. Вчені виявили, що в спеціях  більше антиоксидантів, ніж у ягодах, які раніше по вмісту антиоксидантів вважалися абсолютними чемпіонами. 


На першому місці - кориця і гвоздика, наприклад у чайній ложці цих спецій міститься більше антиоксидантів, ніж у половині склянки чорниці чи журавлини. Також рекордсменами в цьому сенсі є сушений орегано і куркума. Тобто саме спеції з великим вмістом антиоксидантів допомагають нам жити довше і залишатись молодими.


                                               


  • Ще один необхідний компонент здорового харчування - це насіння: льон, чіа, соняшникове, гарбузове, амарантове, конопляне, кунжутне і т.д.

Ці маленькі насінини - справжня допомога організму. Вони не лише покращують стан волосся, нігтів та шкіри, а й містять вітаміни А, В1, В2, В12, С, Е, кальцій, калій, фосфор, магній, залізо та Омега-3. Додавайте насіння в коктейлі, салати та носіть з собою як перекус.


В нашій статті ми розповіли про всі надприродні сили насіння. Переходьте за посиланням і обирайте своє: Насіння для життя


 

З цими простими правилами ви зможете отримати максимум з весняно-літнього харчування. 

Вживайте фрукти та овочі, але не забувайте створювати баланс і додавати до них необхідні здоров’ю продукти.

____________________________________________________________

Ми підготували кілька смачних рецептів суперкорисних салатів:

Шпинатно-полуничний салат

 

Інгредієнти:

3 чашки свіжого шпинату 
1 чашка полуниці 
1 стигле авокадо
1/4 чашки нарізаного підсмаженого мигдалю
1/2 тонко нарізаної фіолетової цибулі
100 г сиру горгонзола або дор-блю (за бажанням)
 
Заправка:
Салатна медова від "Смак Життя"
3 ст.л яблучного оцту
1 ст.л насіння маку
Щіпка сухої гірчиці (за смаком)
Сіль, перець

Приготування:

1. Всі інгредієнти на салат наріжте і перемішайте
2. Змішайте продукти для заправки та додайте все в салат
3. Добре перемішайте та смакуйте.


Тайський салат з кеш'ю

  

Інгредієнти:

4 чашки салату "Романо"
Половина червоної капусти
1/2 склянки потертої моркви
1/2 склянки зеленого горошку (свіжого або підсмаженого замороженого)
1 жовтий перець
1 червоний перець
3 пучки зеленої цибулі 
1/2 склянки кеш'ю

Заправка імбирна:

1/3 склянки арахісової пасти
2 ст.л меду
3 ч.л. свіжо-натертого імбиру
2 ч.л. бальзамічного оцту
2 ч.л. кунжутної олії
Вода для соусу

Приготування:

1. В маленькій каструлі змішайте разом арахісову пасту, мед, оцет, олію кунжуту. Додайте по 1 ч.л води доки у вас не буде однорідної консистенції.
2. У великій мисці змішайте всі інгредієнти на салат (попередньо поріжте перець, цибулю, салат, капусту). Змішайте
3. Додайте імбир, соус арахісової пасти та подавайте на стіл.

Смачного!