Льон – український суперфуд для всіх


Одним із найцінніших суперфудів в Україні є, безперечно, льон. Це не лише корисна їжа, а й чудовий засіб для краси шкіри й волосся. Льон цінний, як насіння, як олія і шрот (борошно).


 

 


Ми підготували цікаву статтю, в якій розповімо про найважливіші властивості льону, відкриємо різницю між коричневим і золотим видами, поділимось смачними рецептами і доведемо, що на кожній кухні повинне бути місце для цього диво-насіння.

 

 

12 фактів про користь:

 

  1. Насіння льону - чудове джерело Омега жирів та антиоксидантів. Омега-3, Омега-6 і Омега-9 - найцінніші поліненасичені жирні кислоти, необхідні для нормального функціонування організму. По вмісту цих кислот насіння льону може зрівнятись лише з риб`ячим жиром.

  2. Насіння льону є лідером по вмісту лігнінів – рослинних гормоноподібних речовин, які мають потужні антиоксидантні властивості, перешкоджають розвитку онкологічних захворювань, мають антибактеріальний та антивірусний ефект.

  3. Вживання льону позитивно впливає на серцево-судинну систему, запобігає утворенню тромбів, вирівнює серцевий ритм, нормалізує тиск.

  4. Льон покращує функціонування мозку, зору, зміцнює імунітет.

  5. Вітамін А, що міститься в насінні льону вважається основним компонентом молодості й краси, а вітамін В забезпечує здоровий стан нервової системи, має заспокійливий ефект та допомагає подолати депресію.

  6. Льон активно використовують для схуднення та виведення шлаків з організму.

  7. Насіння льону полегшує симптоми менопаузи, таких як дратівливість, припливи та нічна пітливість.

  8. Завдяки високому вмісту клітковини, льон покращує перистальтику кишківника, зменшує ризики виникнення закрепів, пришвидшує виведення з організму надлишкового холестерину.

  9. Льону – натуральний сорбент, який добре виводить токсини і радіонукліди з організму.

  10. Насіння льону стабілізує рівень цукру в крові, допомагає при отруєнні та нормалізує роботу печінки;

  11. Насіння льону захищає клітини організму від старіння

  12. Вживання насіння льону буде корисним людям, які мають проблеми із хребтом, суглобами і зв’язками.


Хімічний склад.

 

Льон містить:         

      

  • вітаміни E, D, B2, B3, B4, B5, B6, B9;

  • бета-каротин;

  • мінеральні речовини;

  • токофероли;

  • кальцій, калій, залізо, магній, цинк, селен, алюміній, марганець, хром, нікель, мідь,  бор, йод та ін.


А також:


  • 12-26% вуглеводів;

  • 35-45% ефірних олій;

  • 12% слизових речовин;

  • 20-33% білків;

  • органічні кислоти;

  • ферменти.

                                                                                  

Різниця між золотим і коричневим льоном



  • Золотий льон - це культура, яка спеціально культивується. Містить більше корисних речовин, ніж коричневий льон, але і є важчою в процесі вирощування;

  • Смак золотого льону трішечки відрізняється від коричневого;

  • Золотий льон виділяє більше клейковини, тому є ефективнішим при боротьбі з хворобами кишково-шлункового тракту.

Насіння льону і краса


Насіння льону є незамінним продуктом для краси волосся та шкіри.

Маски з насіння льону допомагають справитися з прищами, зморшками, сухістю та лущенням шкіри


Філіохінон, який міститься в насінні допомагає боротися з пігментацією і відбілювати шкіру, ніацин - усуває дрібні зморшки. Холін знімає подразнення, а тіамін має омолоджувальний ефект.

Не менш корисним є льон для волосся, адже він живить, пом’якшує, знімає запалення шкіри голови, захищає від ламкості, фіксує зачіску і надає волоссю легкий ламінуючий ефект.

Вживання:

 

 - Для профілактики достатньо вживати 1 ч. л. насіння льону в день;

- Для лікувального ефекту доза збільшується до 2-5 чайних ложок;

 

Не варто вживати більше як 40 грамів насіння в день.


Насіння вживають сирим, вареним, розмелюють, роблять з нього олію, додають до різних страв та випічки.

Варіантів безліч:

  • Свіжо-змелений льон чудово пасує до салатів.
  • Якщо ви замочите льон на ніч, а вранці зблендеруєте його з ягодами чи горіхами – отримуєте поживну кашку до сніданку.
  • Можете замочити перемелений льон в йогурті або кефірі, вранці додати ягід і отримаєте вітамінний мус.
  • Льоном можна замінити яйця у випічці (для заміни 1 яйця потрібно взяти 1 ст.л льону та 2½ ст.л. питної теплої води. Льон змеліть в кавомолці, залийте теплою водою на 15 хв. Цією масою можна заміняти яйця)
  •  Можете підсушувати льон на сковорідці для підсилення аромату і смаку. Для випічки разом з борошном можна використовувати шрот льону, а в салати додавати олію.
  • Відвар з насіння льону - ефективний помічник при гастриті та інших хворобах шлунку.  
  • Для схуднення можна вживати 1 ст.л перемеленого насіння льону, запиваючи великою кількістю води або кефіру.

 

Перемелювати льон варто безпосередньо перед вживанням, щоб він не втрачав властивостей і не окислювався.

 

!!! Варто пам’ятати, що насіння сильно поглинає воду, тому при вживанні необхідно пити  більше рідини.

 

 

Зберігання

 

Зберігати насіння льону потрібно в холодильнику, а мелене насіння бажано відразу споживати.

 


Протипоказання

 

Камені в жовчному міхурі та нирках, панкреатит, непрохідність кишківника, гіперчутливість до активних речовин насіння. Не варто вживати льон при підвищеному рівні естрогенів (через це не варто вживати льон під час вагітності) і в період лактації.


 

 

Рецепти



                                                        Кольоровий льняний смузі

Інгредієнти:


1 склянка кефіру, йогурту чи води

2 ч. л. насіння льону

1 ч. л. насіння кунжуту

1/2 склянки ягід по сезону (малина, чорниця, полуниця..)

1/2 банана

ПРИГОТУВАННЯ


1. Змішати і добре збити всі компоненти в блендері.

2. Вживати замість сніданку або на перекус

     Каша з льону


Інгредієнти:


4 ч. л. меленого льону

1 склянка води

Горіхи улюблені

Сезонні ягоди

Мед, сироп кленовий за бажанням

ПРИГОТУВАННЯ:

1. Насіння льону залити 1 склянкою води та залишити на ніч

2. Вранці додати ягоди, підсолоджувач і помістити в блендер, збиваючи все в однорідну кашу.

3. Прикрасити горіхами.

 

                                             

                                                         Льняний крекер з куркумою та перцем чилі



Інгредієнти:


100 г пшеничного цільнозернового борошна

50 г рисового борошна

50 г кукурудзяного борошна

50 г підсушеного насіння льону

50 мл оливкової олії + трішки для змащення

100 мл води кімнатної температури

5 г солі

½ ч.л кокосового або тростинного цукру

1 ч.л куркуми

1 ч.л. перцю чилі


ПРИГОТУВАННЯ:


  1. Змішайте борошно в мисці, додайте всі інгредієнти і в кінці воду. Перемішайте до однорідного стану.

  2. Залиште тісто на 10 хв, після чого розкачайте на столі товщиною в 4 мм.

  3. Виріжте печиво будь-якої форми, змастіть деко олією та випікайте 8-10 хв при температурі 180°.


Автор: Ящук Ірина (Malynivna)