Амарант - їжа Вашого здоров'я

Важко знайти людину, яка б ніколи не бачила амарант. Та досі багато з нас і не здогадуються, що цю цікаву рослинку, яка росте в полі можна вживати.


Амарант названо ідеальним продуктом 21-го століття завдяки своїй високій біологічної цінності. Амарант однозначно суперфуд, який є близьким “родичем” кіноа. 

Амарант не містить глютену.

 

Амарант - цінний харчовий продукт, який містить корисні речовини не лише в суцвітті, а й в листі та корені. 



_________________________________________________


Користь амаранту:


  • 100 г цього насіння достатньо для покриття майже 30% добової потреби в кальцію та більш, ніж половини рекомендованої дози заліза;
  • Амарант містить велику кількість сквалену - речовини,  яка пригнічує старіння клітин і допомагає засвоєнню вітаміну Д, тому амарант рекомендовано вживати людям з атеросклерозом, цукровим діабетом, підвищеним рівнем холестерину;
  • Містить більше магнію, ніж шоколад - чудово підійде людям з постійним стресом;
  • Чемпіон у кількості вітаміну А, який допомагає покращити зір, діяльність травної системи та сприяє формуванню кісткових тканин;
  • Особливо високий вміст кремнію в суцвіттях рослини;
  • Амарант не містить клейковини, тому підходить при алергії на глютен;
  • Також чарівне насіння містить багато моно- та полінасичених жирних кислот, які знижують ризик захворювань серця та нервової системи;
  • Амарант містить втричі більше білкових сполук, ніж куряче м’ясо, тому чудово підходить вегетаріанцям, веганам, спортсменам (для набору ваги);
  • Високий вміст клітковини сприяє очищенню організму від токсинів і шлаків, а також чудово підходить для схуднення;
  • Широке застосування амарант має у вигляді настоянки, яка використовується як спазмолітичний засіб при коліках, гастритах і запорах.
  • При алергії і діатезі добре допомагає відвар коренів і насіння амаранту, а при опіках і шрамах ефективно масло з рослини.
  • Значно зміцнює імунну систему;
  • Омолоджує клітини, а також зупиняє ріст і поширення злоякісних утворень;
  • Сприяє виведенню шлаків, радіонуклідів і солей важких металів з організму;
  • Амарант з успіхом застосовується при лікуванні запальних процесів сечостатевої системи, геморої, анемії, авітамінозах, занепаді сил, діабеті, ожирінні, неврозах, різних шкірних захворюваннях і опіках, стоматиті, пародонтиті, виразковій хворобі шлунка і дванадцятипалої кишки, атеросклерозу.

                          
                           


Вживання амаранту

 

  1. З насіння амаранту можна зробити борошно, подрібнивши його, наприклад, у кавомолці. Використовувати борошно можна для випічки, приготування коржів, хліба,  печива, а також для панірування.
  2. Амарант можна готувати звичним для нас способом, як кашу.
  3. Додавайте олію амаранту до страв.
  4. Пророщенні зерна стануть чудовим додатком до салатів, адже вони містять в 5 разів більше корисних речовин, ніж варене насіння
  5. Також можна робити з амаранту поп-корн і корисно хрумтіти під фільми.
  6. Обсмажені або сирі насінини додають у запіканки, пудинги, торти, млинці. При нагріванні амаранту на сковорідці він набуває приємного горіхового смаку.
  7. Також амарант використовується для виготовлення макаронних і кондитерських виробів.
  8. При лікуванні онкологічних захворювань застосовують пророщене насіння рослини, яке має виражений протипухлинний ефект.



У народній медицині особливо цінується амарантова олія


  • Всього 2 столові ложки амарантової олії можуть забезпечити організм добовою потребою заліза;
  • Амарантова олія допоможе вилікувати пародонтоз і карієс;
  • Олія амаранту - чудовий засіб для очищення судин та крові від холестерину та від розвитку захворювань серця та головного мозку;
  • Амарантова олія - чудовий засіб для профілактики та лікування анемії;
  • Додавайте олію в салати, каші, супи та соуси;
  • Вживання амарантової олії покращує діяльність імунної системи;
  • Амарантова олія використовується зовнішньо для загоєння порізів, опіків, гнійних ран;
  • Олію амаранту особливо рекомендується включати в раціон людям, які прагнуть схуднути, та діабетикам;
  • Вживання амарантової олії покращить стан шкіри, нігтів та волосся;
  • Олія відмінно зволожує шкіру, зменшує глибину зморшок, надає шкірі здоровий і свіжий вигляд.


 


Умови зберігання


Олію амаранту зберігайте в холодильнику, а насіння в прохолодному місці та в герметично закритому контейнері.


Важливо


Не зважаючи на всі корисні властивості амаранту новачкам варто бути обережними при вживанні. 

Амарант має досить активну дію, тому надмірне вживання може викликати нудоту і розлад шлунку через виведення токсинів.

Вводьте амарант в раціон поступово.


 

Протипоказання


  • Індивідуальна непереносимість та наявність алергічних реакцій. 
  • Не слід вживати амарант при важких захворюваннях травної системи, холециститі, сечокам’яній хворобі і розладах кишківника.
  • Сироїдам також не варто захоплюватися вживанням амаранту, адже сире насіння важко перетравлюються.

 

Рецепти

 

Амарантова каша на сніданок

  


Інгредієнти

 

50 г чашки амаранту 

150 мл води

180 мл рослинного молока

½ чайної ложки кориці (додатково)

¼ ч.л. імбиру (необов'язково)

1/8 ч.л. мускатного горіха (необов'язково)

щіпка гвоздики (необов'язково)

щіпка кардамону (необов'язково)

жменя насіння та горіхів

кленовий сироп або сироп агави, щоб подати (необов'язково)

 

Приготування:


  1. Замочіть на 3 години амарант, добре промийте, закип’ятіть воду в каструлі та помістіть туди амарант. 
  2. Закрийте каструлю кришкою і варіть кашу 25 хв, перемішуючи кожні 5 хв.
  3. Коли амарант приготується, залийте його рослинним молоком, додайте спеції, насіння та сироп. Добре перемішайте та подавайте до столу. За бажанням можете додати фрукти та ягоди

Смачного !

 

 

 

Бананова каша з горіхом пекан


 

Інгредієнти:

 

1/2 склянки амаранту

1 склянка води

1/8 чайної ложки солі

1/4 склянки пекана

1 столова ложка горіхової олії

1-2 столові ложки кленового сиропу

1/2 чайної ложки кориці

2 банани

Рослинне молоко (мигдальне або кокосове) для поливки

 

Приготування

 

  1. Приготуйте амарант, настоюйте після приготування ще 10 хв.
  2. Просмажте пекан на сухій сковорідці
  3. Окремо нагрійте олію разом з кленовим сиропом і корицею
  4. Додайте нарізаний банан і тушкуйте на маленькому вогні, поки кленовий сироп не поглинеться в банани
  5. Змішайте банани з горіхами та амарантом. За бажанням додайте джем, насіння або ягоди


Смачного !



Автор: Ящук Ірина