Агар-агар



Ми впевнені, що ви вже чули неодноразово про агар-агар. Ми б назвали його “революцією цілого кондитерського світу”. 


Агар - це чудова альтернатива яйцям і желатину у випічці, підходить навіть для веганів і вегетаріанців. Агар-агар (харчовий додаток Е-406) має рослинне походження і виготовляється з червоних і бурих водоростей.


В харчовій промисловості агар використовують для виготовлення зефіру, желейок, джемів, супів, морозива, суфле.  Переваги агару над желатином очевидні.


Ви ж знали, що желатин роблять з кісток, хрящів і сухожиль тварин ? Він має м’ясний аромат, який важко перебити іншими інгредієнтами, а також високу калорійність. Вже й не кажемо про бідних тваринок :(


  • Желатин застигає лише при низькій температурі +1 -4 С. Натомість агар не розчиняється в холодній воді, тому воду потрібно закип’ятити. Агар застигає дуже швидко. Ви можете розчиняти агар в будь-якій рідині: воді, бульйоні, фруктових соках.  Агар має нейтральний смак і аромат водоростів. Для приготування желе, агар потрібно варити у воді в концентрації 7г агару на 1 л води.
  • Агар-агар використовується не лише для приготування страв, а й для здоров’я.
  • Агар складається на 70-80% з клітковини, яка розбухає в шлунку, стимулює перистальтику, виводить шлаки, солі важких металів і токсини. Є чудовим пробіотиком для шлунку,   Також, агар - це джерело магнію, йоду, заліза, кальцію та інших мікроелементів.
  • Відсутність калорій дозволяє вживати агар тим, хто прагне схуднути. В склад агару входить речовина фукоідан, яка попереджує розвиток раку грудей. 
  • Агар-агар має протизапальні властивості, укріплює легені та печінку, а також допомагає при геморої.
  • Покращує метаболізм, стимулює роботу щитовидної залози, стабілізує рівень глюкози в крові. Вживання агару знижує холестерин, підвищує імунітет. Також агар допомагає очистити печінку віз зайвої жовчі та шкідливих речовин, знімає запалення та допоможе при болях в суглобах і спині. 
  • Агар агар навіть використовують для антицелюлітних обгортань, а також, як компонент засобів до жирної шкіри, загущувач при виробництві кремів, гелів і зубних паст.
  • Гелеутворююча здатність агар-агару в 10 разів вища, ніж у желатину.


Протипоказання: агар не має протипоказань, але оскільки він дає послаблюючу дію, не варто вживати його людям, які страждають на діарею.



І для апетиту ловіть смачні рецептики:


Інгредієнти:


350 мл улюбленого соку
1 ст.л меду
1 ст.л. агар-агару
2 ст.л. лимонного соку


Приготування:


Розчиніть агар-агар в 250мл соку, ретельно перемішайте, щоб не було комочків і залишіть на півгодини. Розчиніть мед в 100 мл соку. Влийте в сироп розчинений агар-агар і лимонний сік. Поставте на вогонь, перемішайте і доведіть до кипіння, варіть 5 хв. Заберіть з вогню, трішки остудіть, розлийте у формочки та заберіть в холодильник. Коли мармелад застигне - смакуйте :)





“Шоколадне желе”

Інгредієнти:


Темний шоколад - 120 г
Будь-яке рослинне молоко - 500мл;
Агар-агар - 1,8 г (неповна чайна ложка)
Апельсиновий сік - 2 ст.л


Приготування:


Перемішайте молоко з агар-агаром, дайте йому набухнути 15 хвилин. Нагрійте на вогні молоко з агаром, кип’ятіть на повільному вогні 2 хв. поки не розчиниться повністю агар. Зніміть рідину з вогню, дайте вистигнути, додайте чорний шоколад поломаний на шматочки. Додайте сік, перемішайте всю масу до однорідного стану. Розлийте в силіконові форми та заберіть в холодильник на півгодини. Коли желе застигне прикрасьте улюбленими горішками та полийте кленовим сиропом за бажанням.


Смачного !