Ви дійсно думаєте, що отримуєте всі необхідні вітаміни з фруктів та овочів ?

 

Літо - пора природних вітамінів. Ми готові з дня в день ласувати полуницями, заїдати їх малиною, запивати морквяним смузі, а на вечерю їсти лише огірки.

Але чи знали ви, що вітаміни не будуть засвоюватися без мікроелементів ?

Якщо ви вживатимете один вітамін і мікроелемент, при цьому нехтуючи іншими, користі теж не буде ?

Крім того, вітаміни дуже чутливі до середовища: світла, тепла, температури, металу.  

Всі без виключення втрачають властивості при частому переміщенні фруктів чи овочів з місця на місце, також чутливі до окислення та до алюмінію. 

Тому їх не можна зберігати на світлі та в алюмінієвих ємностях. 

Особливо чутливий до світла вітамін С.



Звучить страшно, але насправді при правильному харчуванні та взаємодоповненні продуктів ви зможете отримувати все корисне для свого організму. 


Дотримуйтесь лише кількох простих правил:

 

  • Салати найкраще поєднуються з горіхами та насінням;
  • Не варто нехтувати влітку горіхами, адже з ними ви отримаєте необхідну кількість корисних жирів, білків, вітамінів та мікроелементів таких як фолієва кислота, кальцій, селен, фосфор і т.д. Найкраще замочувати горіхи на кілька годин перед вживанням, або ж просто носіть їх завжди з собою;

  • Олії -  також незамінний продукт харчування в будь-яку пору року, адже там містяться необхідні організму жири, мікроелементи та вітаміни. Для прикладу: 

Олія амаранту - очистить судини та кров від холестерину, а олія розторопші допоможе почистити печінку, на яку припадає дуже багато навантажень. Олія льону - чудове джерело омега-3 та омега-6, а олія чорного кмину допоможе полегшити прояви алергій, які активно розвиваються влітку;

Найкраще поєднувати олії з свіжими салатами (пропонуємо салатні заправки та свіжотиснені олії), також варто вживати олію перед прийомом їжі для очистки організму;


                                                              

  • Не додавайте в полуницю цукор ! Дайте краще мед - він швидко засвоється і не буде гнити в організмі;
  • Ніколи не поєднуйте кавун і диню з будь-якими іншими продуктами. Ці фрукти необхідно їсти окремо;
  • Ніколи не вживайте фрукти разом з важкою їжею. Найкраще їсти фрукти перед прийомом їжі (за 45 хв.). Таким чином вони добре засвояться і принесуть користь. В ідеалі вживайте окремо солодкі фрукти та кислі. Такі фрукти, як апельсини, мандарини, грейпфрути, а також кислі яблука, груші, виноград, ананаси, гранати, сливи, абрикоси слід їсти із кисломолочними продуктами, горіхами, насінням. 
  • В смузі та соки рекомендуємо додавати “СмузАпи”, які містять високу кількість рослинного білка та мінералів для кращого засвоєння всіх необхідних речовин. Такі напої будуть освіжати вас в спеку, додавати сил, сприяти здоровому схудненню і виводитимуть токсини;

                                                     

  • Не варто також недооцінювати роль спецій в літньому раціоні. Вони не лише покращують смак улюблених страв, а й допомагають нам зберегти красу та здоров’я. Спеції - джерело антиоксидантів, які нейтралізовують шкідливих організму вільних радикалів.

Вміст антиоксидантів в спеціях більший, ніж у фруктах та овочах. Для прикладу, орегано містить в  42 рази більше антиоксидантів ніж яблуко, в 12 раз більше ніж апельсини і в 4 рази більше, ніж у чорниці. Вчені виявили, що в спеціях  більше антиоксидантів, ніж у ягодах, які раніше по вмісту антиоксидантів вважалися абсолютними чемпіонами. На першому місці - кориця і гвоздика, наприклад у чайній ложці цих спецій міститься більше антиоксидантів, ніж у половині склянки чорниці чи журавлини. Також рекордсменами в цьому сенсі є сушений орегано і куркума. Тобто саме спеції з великим вмістом антиоксидантів допомагають нам жити довше і залишатись молодими.


                                                       

 


  • Ще один необхідний компонент здорового харчування - це насіння: льон, чіа, соняшникове, гарбузове, амарантове, конопляне, кунжутне і т.д.

Ці маленькі насінини - справжня допомога організму. Вони не лише покращують стан волосся, нігтів та шкіри, а й містять вітаміни А, В1, В2, В12, С, Е, кальцій, калій, фосфор, магній, залізо та Омега-3. Додавайте насіння в коктейлі, салати та носіть з собою як перекус (дати посилання на мікс для салатів)

 

З цими простими правилами ви зможете отримати максимум з літнього харчування. 

Вживайтефрукти та овочі, але не забувайте створювати баланс і додавати до них необхідні здоров’ю продукти.