6 способів використати кунжут з користю для здоров’я

                                    



Кунжут (сезам) – чудове джерело кальцію, магнію, фосфору та просто смачний додаток, який часто додають у випічку, десерти, салати та другі страви. Також з насіння кунжуту роблять смачну та корисну олію. Однак, найбільшу користь з кунжуту можна отримати, споживаючи його в сирому, термічно необробленому вигляді. Давайте розглянемо 5 способів використати кунжут з максимальною користю для здоров’я.

Спосіб №1: “З’їсти та запити водою”

Саме так, просто з’їдаємо 1-2 чайних ложки кунжуту і запиваємо водою. Можна розжовувати насіння, а можна одразу проковтнути з водою.
Для інтенсивного виведення токсинів рекомендовано натщесерце протягом 1-2 тижнів з’їдати не менше 1 столової ложки насіння кунжуту.
Спосіб №2: “Розмочити та додати в салат”

Заливаємо кунжут на кілька годин “живою” водою, потім зливаємо воду і кладемо розмочене насіння в салати чи інші страви. Такий кунжут добре насичує шлунок, викликаючи відчуття ситості, що буде актуально для тих, хто хоче зменшити апетит. Для зменшення відчуття голодуможна просто пожувати насіння кунжуту, якщо немає можливості розмочувати його вдома.


                                                                   


Спосіб №3: “Пророщування кунжуту

Пророщування дозволяє отримати максимум кальцію з насіння кунжуту. Також завдяки певним ферментам, які утворюються в процесі пророщування, такий кальцій буде оптимально засвоюватись нашим організмом.
Промиваємо насіння проточною або “живою” водою і кладемо його в посуд з рівним дном (плоска тарілка і т.д.). Зверху накриваємо тонкою марлею і заливаємо теплою водою так, щоб насіння було занурене в цю воду повністю. Ставимо посудину в затемнене тепле місце. Марлю тримаємо вологою, доливаючи за необхідності теплу воду. Насіння проросте за 1-3 дні, в залежності від температури та інших факторів. Готові проростки ще раз промиваємо водою і вуаля – вони готові до вживання! Денна норма – 50-100 г.

Можна додавати до салатів або вживати як самостійну страву, подрібнивши їх ножем. Пророщений кунжут містить біля 1500 мг кальцію на 100 г насіння, це більше, ніж в звичайному сирому. Такий кунжут зміцнює кістки, нігті, відновлює зубну емаль, корисний при артритах та остеохондрозах.

Спосіб №4: “Кунжутна олія

Кунжутна олія цілком може замінити оливкову та мигдальну в разі приготування мазей, емульсій і т.д. В бодібілдингу таку олію використовують для збільшення м’язової маси. Дорослим рекомендується вживати 1 столову ложку олії 3 рази в день до їжі, дітям – по 1 чайній ложці.
Приймаючи хоча би 1 столову ложку кунжутної олії в день, можна значно полегшити дихання людини з бронхіальною астмою, задишкою чи сухим кашлем. Олія нейтралізує кислотність крові та підвищену кислотність шлункового соку, компенсує загальне виснаження організму, сприяє набору м’язової маси.
Кунжутна олія чудово смакує з салатами та може виступати в ролі косметичної маски для волосся.




Спосіб №5: “Кунжутне молочко”

Дуже корисна та насичена легкозасвоюваним кальцієм страва. Замочуємо склянку насіння (на 1 склянку сухого насіння додаємо 2 склянки структурованої води) і залишаємо на ніч (8-10 годин). Зранку додаємо 1 столову ложку меду і 3 фініка (без кісточок). Можна покласти трохи солі (гімалайської чи морської). Все перемішуємо в міксері і зціджуємо через марлю. Сухий залишок можна використати для приготування сироїдних хлібців чи печива.
Такий об’єм кунжутного молочка розрахований на 4 порції.


                                                                 


Спосіб №6: “Присипка для страв”

Користь від цього способу дещо менша, ніж від вживання сирого насіння кунжуту, оскільки має місце термічна обробка їжі. Але варто знати і про такий варіант.
Кунжутом можна присипати хліб та будь-яку іншу випічку. Злегка піджарений кунжут має приємний горіховий смак, що дозволяє використовувати його для обсмаження других страв. 


Крім вищеперерахованого, з кунжуту Ви можете готувати печиво, цукерки, тахіні, додавати в каші :)  

                                                               

Смакуйте кунжут та будьте здорові!

Автор: Андрій Матула