Кіноа - відносно новий продукт на нашому ринку, але він вже набрав велику кількість прихильників і оцінювачів. 

2013 рік був навіть проголошеним Міжнародним роком “кіноа” завдяки її високій цінності. 

То ж ми вирішили розібратись детальніше, що таке кіноа, в чому її користь, яка різниця між різними видами насіння та як її готувати.



Кіноа - це вид лободи, що походить з Андів. Вона була одним з найважливіших харчових продуктів в індіанських народів. 




  • На смак кіноа нагадує нешліфований рис, але смак значно м’якший і приємніший.


Кіноа - це безглютеновий продукт,  саме тому її часто призначають людям, з целіакією.


Кіноа містить близько 20% білків, що робить її чудовим харчовим додатком для людей, які не вживають продуктів тваринного походження. Амінокислотний склад білків кіноа дуже збалансований і має схожість з білками грудного молока. Такий білок легко засвоюється. Саме тому рекомендується додавати до раціону  кіноа дітям і спортсменам. 


Не білком єдиним багата кіноа. 


  • В складі цієї диво-крупи також присутні насичені лецитиновою кислотою жири, вуглеводи, клітковина, мінерали, вітаміни групи А, В, С, Е, фосфор, кальцій, залізо, цинк, калій, мідь, натрій.


Кіноа чудово підходить діабетикам, гіпертонікам і тим, хто страждає від захворювань серця.

Кіноа вживають для  профілактики онкологічних захворювань, анемії, затримки росту, випадіння волосся. Також кіноа відомий продукт для дієтичного харчування, завдяки вмісту клітковини.




Існує багато видів кіноа. Ми розглянемо наступні: біла кіноа, червона та чорна.


Якщо порівнювати ці види по мінералах і вітамінах - ми не побачимо великої різниці. Проте, найпопулярнішим видом для приготування є біла кіноа. Червону і чорну переважно використовують для салатів, випічки або ж прикрашання страв, хоча за смаковими якостями вони є ніжнішими та солодшими за білу.


Чорна кіноа зберігає свій колір навіть після приготування. 

В 1 склянці (250 мл) приготованої чорної кіноа міститься:


- 8 г протеїнів;

- 5 г клітковини;
- 0,08 мг фолієвої кислоти, яка допомагає Вашій шкірі та волоссю зберігати здоровий вигляд, а нервовій системі функціонувати краще.
- 3 мг заліза.


Червона кіноа додає стравам красивий колір й чудовий смак.

1 склянка приготованої червоної кіноа містить:


-  8,14 г протеїнів;
- 5,2 г клітковини
- 0,078 мг фолію
- 2,76 мг заліза (Залізо,яке містить кіноа найкраще засвоюється з вітаміном С (наприклад броколі чи томати));
- 2,02 мг цинку, який підтримує імунну систему.


1 склянка приготованої білої кіноа містить:


- 8,1 г протеїнів;
- 5,2 г клітковини;
- 0,84 мг фолію;

- 3 мг заліза;
- 2,2 цинку;

Також є невелика різниця при приготуванні. Найшвидше готується біла кіноа - 10-15 хв. Червона та чорна потребують приблизно на 5-10 хв більше часу. 


При приготуванні кількість кіноа збільшується майже вдвічі. Тобто з 1 склянки крупи у вас вийде 2 склянки готової каші. Готуйте кіноа в пропорції 1:2 (на 1 склянку кіноа - 2 склянки води). 


 


З чим готувати:


  • Міксуйте кіноа з гарбузовим насінням, коріандром, зеленою цибулею;
  • Додавайте горіхи та фрукти та смакуйте на сніданок замість вівсянки;
  • З борошна кіноа можна готувати локшину, мафіни, печиво;
  • Проростки кіноа можна додавати в улюблені салати;
  • Додавайте кіноа в супи; 


Як готувати:


1. Перед приготуванням ретельно промийте кіноа. Можете її замочити у воді на годину щоб зійшла гіркота. Після чого промийте ще раз;
2. Коли закипить вода (нагадуємо пропорції 1:2), висипте кіноа, зменшіть вогонь, накрийте кришкою та варіть до моменту, поки вона не вбере всю воду (приблизно 15 хв);
3. Можна перемішувати крупу під час приготування щоб не пригоріла.

4. Вимкніть вогонь, додайте спеції, олію і тримайте її під кришкою ще 5-10 хв.



Протипоказання:


  • Захворювання нирок;
  • Подагра;
  • Не рекомендовано вживати дітям до 3 р., вагітним і годуючим матерям;
  • При зловживанні можуть бути проблеми з травленням і важкість.


Як пророщувати кіноа ?


Як і всі культури для пророщення, кіноа не повинна піддаватись будь-яким способам обробки (хімічній, термальній тощо). 

-Для пророщення вам знадобиться посуд (скляна банка або фарфоровий посуд), марля, ситце або друшляк, чиста вода;


  • Ретельно промийте кіноа;
  • Промиті зерна помістіть в посуд або банку та залийте водою так, щоб вона покривала кіноа.
  • Вода повинна бути чистою і не перевищувати температуру в 20 ℃;
  • Залишіть кіноа на кілька годин (3-5);
  • Злийте воду та промийте крупу, викладіть її назад в банку або на посудину, застелену марлею ще на 8-12 год. 
  • Періодично промивайте кіноа і знову викладайте в посудину;
  • Коли з’являться перші паростки - кіноа готова до вживання. 

Рецепти


Салат вітамінний з кіноа

Інгредієнти: 


200 г приготованої кіноа; 
2 ч. л гранульованої цибулі;
1 ч. л сушеного базиліку;
1/2 ч. л сушеного орегано (материнки);
2 - 3 зубчики часнику, подрібнити;
Кілька оливок (розрізати навпіл уздовж);
1 пучок зеленої цибулі;
1 латук (близько 12 листків) або інший хрусткий салат;
1 невеликий огірок;
1 гілочка черрі або 3 помідори;
2 редиски;
Олія, сіль, лимонний сік або будь-яка Ваша улюблена заправка до салатів.



Приготування:


1) Змішайте кіноа та приправи в мисці, додайте часник та оливки;
2) Наріжте зелену цибулю, салат, огірки, редиску, помідори.
3) Змішайте овочі з кіноа.
4) Приправте олією, лимонним соком і посоліть за смаком.


__________________________________________________________________

Ванільно-мигдальний сніданок з кіноа.


Інгредієнти:


1 склянка мигдального молока;
½ склянки приготованої кіноа;
2 ст.л кленового сиропу;
¼ ч.л екстракту ванілі;
¼ ч.л екстракту мигдалю;
½ склянки мигдальних горішків;
4 ст.л насіння чіа


Приготування:

1) Змішати кіноа, чіа, кленовий сироп з мигдальним молоком, додати спеції;
2) Поставити на 1-2 год в холодильник;
3) Прикрасити горішками;


Смачного !

_________________________________________________________


Кіноа приготована в кокосовому молоці.


Інгредієнти:


100 г кіноа
200 мл кокосового молока
Фрукти та горіхи за смаком


Приготування: 

1) Гарно промийте кіноа в проточній воді.
2) Додайте до кіноа кокосове молоко, ретельно перемішайте та ставте варитися у кастулі. Доведіть до кипіння, перемішайте і зменшіть вогонь на мінімум;
3) Накрийте каструлю кришкою, варіть ще 10 хв доки кіноа не вбере все молоко.
4) Заберіть кашу з вогню, добре перемішайте. Додайте за смаком горіхів, фруктів, насіння чіа тощо. 

Така каша стане ситним і незвичним сніданком.


Смачного ;) 



Автор: Ящук Ірина