Масали


Доброго дня.
Давайте поговоримо про спеції, які є одним з найважливіших аспектів світової кулінарії, а тому вимагають особливої уваги. 




Саме завдяки спеціям, прянощам та травам кулінарні шедеври отримують свій особливий етюд ароматів та дух певної культури; саме завдяки ним можна подорожувати Світом навіть готуючи за плитою. І квитком для подорожі на кухню Італії, Франції, Китаю, Голандії, Карибів, Німеччини, Греції, Індії, Мексики, Америки та багатьох інших країн є специфічні комбінації з прянощів, трав та спецій. 


Проте, це не розважальні подорожі – це цікавий і унікальний досвід знайомства з природою та її рослинами, які не лише дивують формами, а й володіють своїми особливими ароматами.




Кожна з рослин, яка використовується як пряність, має також  свою унікальну дію (заспокоєння, розслаблення, або ж стимулювання та покращення травлення, кровообігу чи роботи різноманітних органів). 


Але давайте перейдемо до практики. Мені хочеться дещо ширше розкрити розуміння поняття масали (з хінді –  «суміш»). Як ви вже здогадалися, ми потрапимо у краплинку Індії. Індійська кухня особливо багата на яскраві смаки, які досить часто є гострими, тому готуйтесь і до гострих відчуттів!


Масала – істинно унікальний та універсальний продукт. Всього одна суміш, а застосувань десятки, а можливо й сотні. Я для експериментів озброїлася наступними масалами: самбар масалагарам масалакарі класичнийбахаратдесертна масала та чайна масала. Мене приємно вразила свіжість ароматів, коли я відкрила суміші. Одразу закралися у голову приємні фантазії: що, як і з чим поєднати.


Перша зупинка – самбар масала
 



Гостра суміш з легкою ноткою гіркоти. У її склад входять асафетида, гвоздика, коріандр, кумин, куркума, фенугрек, перець чорний, чілі, гірчиця чорна. Саме ця суміш «дасть перцю» вашим стравам. В Індії є страва самбар, в честь якої суміш і отримала свою назву. Ця страва нагадує овочеве рагу з бобовими (частіше з нутом). І не просто так саме таку страву приправляють самбар масалою. Композиція з асафетиди, коріандру та куркуми чудово підкреслює смак овочів; гострота від гвоздики та перців зігріє з середини, а разом із кумином не дозволить з’явитися неприємній важкості від бобових. 


Самбар масала стане у нагоді для приготування м’ясних страв, а також підійде для маринування м’яса. М’ясні страви отримають унікальні нетрадиційні гострі нотки.
Бажаєте посмакувати гострими підливками, соусами та супами? Тоді самбар масала допоможе перетворити їх у кулінарні шедеври.

Наступна – гарам масала



Вона має свій характер: виразно-пряна, гострувата та злегка солодкувата. Вона містить в собі зіру, коріандр, кардамон зелений, перець чорний, корицю, гвоздику, мускатний горіх, фенхель, пажитник та лавровий лист. На мою думку, саме такий набір пряностей створений для дуету з овочевими стравами у будь-якому їх виконанні (тушкованими, смаженими, вареними, приготованими на пару, чи печеними). 


Також гарам масала надасть шарму та нового смаку овочевим супам (особливо крем-супам). Цікаво смакує, якщо з нею приготувати страви на основі рису (я спробувала плов).


Як не дивно, але гарам масала в невеликих кількостях чудово доповнює пряними ароматами солодку випічку (кекси, маффіни, рулети, пироги та ін.), а легка гострота чудово підкреслить солодкий смак випічки.


Карі класичний

 




Так, це дійсно класична суміш, що являє собою комбінацію з кумину, коріандру, куркуми, перцю чілі, гірчиці чорної та імбиру.  Попри свою класичність, вона для мене виявилась приємно нестандартною. Перш за все хочу виділити її унікальну ніжність. Не зважаючи на наявність гострих пряностей, у стравах їх практично не відчутно. Окрім того, свіжовиготовлену суміш з магазинним чи ринковим напівфабрикатом навіть немає потреби порівнювати. 

Свіжість і натуральність завжди на першому місці. Карі насправді можна додавати у будь-які страви (гарніри, супи, соуси, овочеві, бобові та м’ясні страви). Ця суміш не наділена яскравою пряністю, але дуже ніжно та успішно підкреслить смак вашої страви. 

Ви не помилитесь, якщо додасте карі і до ваших улюблених, «вже перевірених» рецептів. У такому випадку страва злегка розкриється у смаку, а також доповниться приємним золотавим відтінком завдяки куркумі.


Бахарат  – компаньйон до страв з томатами. 



Саме так мені захотілося охарактеризувати дану суміш. Вона пряна та злегка гострувата. До її складу входить паприка, перець чорний, духмяний та чілі, коріандр, кумин, кардамон, кориця, гвоздика, мускатний горіх та м’ята. Рекомендують її використовувати під час приготування гарнірів (рис, кус-кус) чи страв з бобовими. 


Як на мене, за рахунок особливої комбінації інгредієнтів, які є в бахараті, створюється унікальна композиція. Така суміш просто чудово доповнює кожну страву, яка містить помідори чи томатну пасту (супи, пасти, соуси, страви з бобовими та ін.). 


Мені особливо нут та маш смакують у поєднанні з томатами. Правда, на цьому зупинятись не потрібно - слідкуйте за власними бажаннями та експериментуйте!


Пряний смак у десертах? Для мене найкращі пряності для солодкої випічки та десертів – це кориця, коріандр, мускатний горіх, кардамон та гвоздика. 


Наприклад, десертна масала поєднала у собі наступні пряності: коріандр, корицю, кардамон, мускат горіх, гвоздику, бадьян, духм’яний перець.




 Дійсно пряна та злегка солодкувата комбінація. Я приготувала шоколадний кекс із використанням десертної масали. Хотілося б менше відчувати коріандру на початку (як основи аромату), проте згодом розкрилися аромати гвоздики та кардамону, що чудово доповнили солодкий смак десерту. Також спробувала додати цю суміш до цикорію. Результат приємно здивував – напій збагатили дуже приємні пряні нотки.


Гаряча та запальна чайна масала зігріє вас з середини та обійме ароматом ззовні. До її складу входить імбир, куркума, кориця, кардамон, гвоздика, мускат, перець чорний.




Так, це дійсно чудовий набір, з якого можна робити окремий гарячий напій, а також додавати до чаю, кави, цикорію чи гарячого молока. В Індії масалу як напій готують із додаванням невеликої кількості молока. І на це є причина. Молочні жири допомагають розкрити весь діапазон аромату, а особливо смаку від пряностей. 


Якщо хочете розкрити потенціал масали без молока, то до гарячого напою можна додати скибочку кокосового чи какао-масла.



Смакуйте життя та відкривайте для себе нові горизонти кулінарії!

Автор: Коростіль Христина