Проростки

Перейти в каталог товарів  

Часто ми чуємо та читаємо питання щодо пророщення, тому вирішили систематизувати усю відому нам інформацію та поділитися нею з вами.


Процес пророщення не є складним, все що вам необхідно - це дотримуватись основних правил та термінів для різних видів насіння чи злаків.


1 ) Насіння/злаки для прощення не повинні піддаватися будь-якій обробці (термальній, хімічній тощо);


2) Для пророщення вам знадобиться посуд (скляна банка, фарфоровий посуд), марля, ситце або друшляк, чиста вода;
Ви можете пророщувати: 

 

- Злаки: пшеницю, жито, овес, спельту, ячмінь, тритикале, зелену гречку.


- Насіння: соняшник, гарбузове насіння, льон, чіа, люцерну, гірчицю, амарант, коноплю, розторопшу, редиску.


- Бобові: маш, сочевицю, нут, сою.


В жодному разі не пророщуйте червону квасолю, оскільки її проростки токсичні. Стосовно інших сортів квасолі у нас немає 100% інформації.


  • Візьміть 2-3 ст.л. бажаної культури, помістіть у посудину, залийте водою та залишіть на ніч при кімнатній температурі. Вранці злийте воду та ретельно промийте зерна. (Найзручніше використовувати друшляк);
  • Після цього, помістіть назад промите насіння, накрийте марлею та залишіть  в теплому місці;
  • Обов’язково промивайте 2-3 рази на день зерна, щоб уникнути цвілі. На другий день почнуть з’являтися паростки;
  • Підтримуйте вологість в ємності, а через 2-3 дні проростки вже можна вживати;
  • Помістіть їх в холодильник та зберігайте не довше 1 тижня. Найкраще пророщувати малими кількостями по мірі використання.

Помилки усіх новачків:


Проростки погано промиваються - це стає причиною виникнення цвілі;

Проростки пересихають через нестачу вологи;

Проростки загнивають через велику кількість води;

- Насіння пророщують при надто низькій, або надто високій температурі;

- Проростки замало тримають у воді.


Час для пророщення для різних культур може відрізнятися.

  • Не потребують довгого замочування: гречка, люцерна, льон, сочевиця, соняшник, гарбузове насіння, гречка, люцерна, гірчиця, редиска, маш, овес. Час замочування 6 - 8 год. Проростки з’являться вже на другий день.
  • Соя, пшениця, жито, ячмінь потребують замочування на 8 - 10 год. Через 2-3 дні з’являться перші паростки.
  • Нут, чіа, конопля, розторопша потребують замочення на 12 год. Проростки з’являтимуться після 3 - 4 днів. Розторопша може проростати довше тижня.


Не знаєте як вживати проростки ?


Просто додавайте їх до улюблених страв, бутербродів, у коктейлі тощо. 
Якщо Ви ніколи не вживали проростки, починати варто з 2-3 ст. л. в день, адже проростки виконують функцію “мітли” й досить активно виводять токсини та шлаки з організму.
Вживайте все зерно, не обов’язково їсти лише частину, що проросла, адже вітаміни та цінні мінерали зосереджені як в проростку, так і в замоченому зерні.


Більше про властивості проростків, Ви можете прочитати тут: http://sz.lviv.ua/#Проростки 


Якщо ж Вам не подобається цей спосіб пророщення - зверніть свою увагу на пророщувач Bio Natura.


Розміри простого та зручного у використанні пророщувача Bio Natura настільки компактні, що знайдуть собі місце у найменшій кухні. Пророщувач можна розмістити де завгодно, але у межах доступу денного світла. Повністю екологічний - він не вимагає підключення до електрики.


Більше про пророщувач: Пророщувач - шлях до здоров’я

                                          Смачних експериментів та міцного здоров’я ;) 



Автор: Кривошеєва Ірина

________________________________________________________________________

sz.lviv.ua
м.Львів

(068) 618-18-86  (073) 029-58-83  (066) 601-90-94