Правила здорового харчування

На шляху до здорового харчування 

або правила для початківців


Якщо ви почали читати цю статтю – значить, питання здорового харчування зайняло одне із перших місць.


Першим і найважливішим кроком повинне бути розуміння для чого ви це робите.


Здорове харчування – це не дієта чи тимчасова гра. Це свідомий вибір, який принесе вам багато користі. Щороку кількість захворювань зростає, серйозні хвороби атакують молодих людей, сімейні пари страждають безпліддям, діти народжуються з відхиленнями, а у підлітків виявляють хвороби серця та ожиріння.


Всі ці проблеми з’являються через неправильне харчування.

Не дарма кажуть: «Ми – це те, що ми їмо»
Ви готові почати якісно харчуватись?


Тоді, поїхали !
 
Розглянемо продукти, які згубно впливають на наш організм:
 
·     Чіпси, сухарики, снеки – потужні канцерогени - створюють сприятливе середовище для розвитку ракових клітин, не кажучи вже про збільшення ваги.
 
·     Солодкі, газовані води – вода + фарбники + бульбашки. Містять величезну кількість цукру, стимулюють апетит та відкладаються зайвими сантиметрами на талії. Значно корисніше буде просто випити акварельних фарб, розведених у воді. Висновки робіть самі.
 
·     Фаст-фуд – це суцільні транс-жири та підсилювачі смаку, які сприяють розвитку ракових та серцево-судинних захворювань.
Спробуйте залишити гамбургер на 2 тижні в кімнаті – ви будете дуже здивовані побаченим.


 ·     Локшина швидкого приготування – чудова робота хіміків, які не залишили в складі нічого натурального. Навіть борошна.
 
·     Жувальні цукерки, «чупа-чупси», льодяники – барвники, хімічні добавки, цукор – удар для всього організму.
 
·     Майонез, кетчуп, соуси – жири у чистому вигляді, підсилювачі смаку, ароматизатори. Викликають залежність та підвищення холестерину. Наслідки вживання такої «їжі» ще досі не дослідженні до кінця.
 
·     Сосиски та ковбаси – у кращому випадку ви знайдете тут 15% м’яса, проте невідомо якого, та на яких гормонах вирощеного. Трансгени, ароматизатори, замінники смаку – те, що отримує ваш організм, коли вживає цю «їжу».
 
·     Шоколадні батончики, цукерки, вафлі – яким би не було корисним натуральне какао, у складниках цих продуктів його знайти буде важко, адже тут зосередженні ГМО, ароматизатори, підсилювачі смаку, хімічні добавки.
 
·     Жирне м'ясо – закупорить судини, підвищить рівень холестерину, прискорить процес старіння організму.
 
·     Сіль та цукор – розділяють загальновідому назву «біла смерть» та викликають залежність.
Сіль сприяє зниженню тиску, затримує в організмі воду, накопичує токсини, заглушує смакові рецептори. Цукор згубно впливає на зуби, фігуру та гниє в організмі.
 
·     Алкоголь – не дає організму засвоювати вітаміни, згубно впливає на психіку, загальний стан здоров’я аж до летальних випадків.
 
·     Вироби з білого борошна (хліб, булочки, макарони) – важко засвоюються, довго перетравлюються, дріжджі сприяють розмноженню грибків та бактерій в організмі.
 
·     Смажена їжа – процес смаження вбиває всі корисні речовини їжі та розмножує канцерогени.
 
·     Жирні молочні продукти, а також магазинне молоко/сметана/сир/йогурти  - часто у складниках ви зможете побачити підсилювачі смаку, ароматизатори, цукор. Молочні продукти дуже важко виводяться організмом та утворюють в шлунку клейкий слиз.


Що ж залишається ? Що можна їсти ?


Можна з 100% точністю запевнити, що якщо ви виключите з раціону вищеописані продукти – про більшу половину захворювань ви ніколи більше не згадаєте.
 
Шлях до здорового харчування не повинен будуватися на заборонах. Значно успішніший крок – взаємозаміна одних продуктів на інші та поступовість.
Звісно, перших 2-3 тижні старі звички будуть турбувати і мучити, але самодисципліна та розуміння наслідків допоможуть з усім впоратись.


 - Магазинні молочні продукти замініть на домашні. Йогурти все таки, краще виключити з раціону або робити їх вдома.
 
- Замість смаження – тушкуйте або готуйте на пару.
 
Вироби з білого борошна – замініть на вироби з цільно-зернового, житнього борошна. Замість дріжджів – закваска.
 
Сіль можна замінити на морську або гімалайську. Поступово зменшуючи кількість солі у стравах – ви будете здивовані, які нові смакові якості вам відкриються.

Перейти в каталог спецій
 
- Від цукру краще відмовитись взагалі, замінивши його на мед.


 - Шоколадні солодощі з магазину поміняйте на домашні. Використовуючи блендер, горіхи, банани, кероб, сухофрукти, можна зробити в стократ смачніші цукерки вдома, а головне – корисні. Завжди носіть з собою різноманітні сухофрукти – вони допоможуть не «зірватися» на шкідливі ласощі.



 Від м’яса краще відмовитись взагалі, але якщо вам це важко зробити – перейдіть на нежирні сорти і вживайте його в дуже помірних кількостях. От червоне м'ясо варто виключити з раціону – нічого, окрім закупорення судин та зайвої ваги воно вам не принесе.
 
Майонез та соуси можна робити в домашніх умовах з використанням найсвіжіших продуктів та спецій.
 
Як бачите, – нічого складного немає, натомість – здорове харчування – це ще й чудовий шанс експериментувати та імпровізувати на кухні.


Включіть у раціон багато свіжих фруктів, овочів за зелені.



Вживайте різноманітні каші,бобові. Додавайте у свій раціон горіхи та насіння.

Перейти в каталог насіння

Дотримуючись цих порад, вам вдасться покращити своє здоров’я та якість життя, втратити зайву вагу та забути дорогу у лікарню.
 
Легкого Вам шляху до здорового харчування та задоволення від життя !
 

 Автор - Кривошеєва Ірина