Сироїдний хліб: рецепт


Сироїдний хліб
 
Живий хліб готувати просто – змолоти та змішати всі необхідні інгредієнти, сформувати форму, розрізати і підсушити. Живий хліб виходить дуже ситним, два-три шматки такого хліба надовго втамовують голод.  Зберігається такий хліб в холодильнику 2-3 дні.


Сироїдний хліб можна вживати як самостійну страву, а також можна використовувати, як основу для бутербродів. Кожен раз живий хліб може вдатись по-різному -  в залежності від якості змеленої маси виходить різний смак. Якщо змолоти крупніше, то хліб вийде сухішим і більш розсипчастим, якщо змолоти дуже дрібно, то хліб буде вологим. Це специфіка живої кухні. Вдалих Вам експериментів!  

 
Рецепти.
  
Бородинський сироїдний хліб
 
СКЛАДНИКИ:
 
для хліба:
1 скл меленого льону
1 скл пророщеного насіння соняшника
150 г буряка
150 г моркви
150 г цибулі
3 зубчика часнику
1 ст л базиліку
1 ст л коріандру
1 ст л зіри
жменька родзинок
сіль за бажанням
 
для присипки:
насіння льону ціле
насіння соняшника ціле
коріандр цілий
зіра ціла
насіння льону мелене
насіння соняшника мелене
коріандр мелений
зіра мелена
 
ПРИГОТУВАННЯ:
 
1. Насіння соняшника промити і замочити на ніч
2. Льон змолоти на блендері, додати прянощі – базилік, коріандр, зіру.
3. Подрібнити 3 зубчики часнику, додати до суміші льону і прянощів.
4.  Змолоти на блендері до консистенції пюре овочі – цибулю, моркву, буряк.
5. Додати до овочевого пюре пророщене насіння соняшника і цілі родзинки.
6. Вимішати все разом до консистенції дуже твердого тіста.
7. Вручну сформувати буханочку хліба (або наповнити спеціальну форму)
8. Готовий хліб обваляти в присипці. Можна розрізати на шматки та підсушити в дегідраторі.


Житній сироїдний  хліб
 
СКЛАДНИКИ:
 
для хліба:
1 скл пророщеного жита
1 скл житніх висівок (або борошна)
1 скл пророщеного насіння соняшника
150 г цибулі
150 г моркви
жменька родзинок
1 ст л тмину
1 ст л куркуми
 
для присипки:
кунжут
тмин
куркума
 
ПРИГОТУВАННЯ:
 
1. Жито, насіння соняшника замочити і проростити.
2. Пророщене жито змолоти в блендері.
3. Додати житні висівки, тмин, куркуму, насіння соняшника, родзинки.
4. Овочі змолоти в блендері до консистенції пюре, змішати з готовою масою.
5. Має утворитись консистенція дуже твердого тіста. Якщо маса вийде зарідка, то можна додати ще висівок.
6. Наповнити масою форму або вручну сформувати буханець хліба.
7. Хліб обваляти в присипці з усіх сторін.  Можна розрізати на скибки і висушити їх в дегідраторі.
 
 
 Пшеничний сироїдний хліб
 
СКЛАДНИКИ:
 
для хліба:
1 скл пророщеної пшениці
1 скл пшеничних висівок ( або пшеничного борошна)
1 скл замоченого кунжуту
200 г цибулі
 
для присипки:
насіння соняшника
кунжут
 
ПРИГОТУВАННЯ:
1. Замочити та проростити пшени

2. Замочити кунжут.

3. Пшеницю змолоти в блендері, додати висівки, кунжут.

 4. В блендері змолоти цибулю до однорідної маси, додати в підготовану пшеничну масу. Готова маса повинна мати консистенцію дуже твердого тіста.
  5. Викласти масу в форму або сформувати форму хліба вручну. Обваляти хліб в присипці. Можна розрізати на скибки і висушити їх в дегідраторі.
  
Десертний пшеничний сироїдний хліб
 
СКЛАДНИКИ:
 для хліба:
1 скл пророщеної пшениці
1 скл пшеничних висівок ( або пшеничного борошна)
0,5 скл замоченого кунжуту
0,5 скл пророщеного насіння соняшника
курага, родзинки, фініки, інжир
1 ст л кардамону
1 ст л куркуми
 
для присипки:
насіння соняшника
кунжут
 
ПРИГОТУВАННЯ:
 1. Замочити та проростити пшеницю.

 2. Замочити насіння соняшника та кунжут.

 3. Пшеницю змолоти в блендері, додати насіння соняшника, кунжут, прянощі.

 4. Додати нарізані сухофрукти. Готова маса повинна мати консистенцію дуже твердого тіста.
  5. Викласти масу в форму або сформувати форму хліба вручну. Обваляти хліб в присипці. Можна розрізати на скибки і висушити їх в дегідраторі.


Смачного!


Будьте здорові та щасливі!


 www.sz.lviv.ua