Базилік

Перейти в каталог товарів


Базилік (базалік,  Basil ) - однолітня трав`яниста рослина,  схожа на кущик висотою від 30 до 80 см, який густо вкритий листям. Належить до м`ятних рослин. Більшість представників даного виду мають листочки зеленого забарвлення. Квіточки базиліку, як правило, білого або рожевого кольору, рідше — фіолетового. Базилік має багато різновидів. Вони відрізняються кольором листочків та ароматом. Одні мають синуваті листочки і аромат суміші духм”яного перцю та чаю. У інших — гвоздично-м”ятний аромат та коричнево-фіолетове листя. Найбільш розповсюджене листя зеленого кольору та аромат лаврового листя з гвоздикою.


Походження
Батьківщиною базиліку називають різні землі — Індію, Африку, Південну Азію та острови Середземного моря. Зараз базилік культивується в багатьох країнах світу. Ви можете виростити його навіть у себе на підвіконі.
Появу базиліку в Європі приписують і періоду О. Македонського і набагато пізнішим часам — ХVI ст.. Він одразу набув слави спеції, гідної королівського столу. Після другої світової, базилік переживає відродження своєї популярності і набуває ще більшого розповсюдження.


 Корисні властивості

Базилік ( на санскриті — туласі) є, напевне, найбільш священною рослиною в Індії, після лотосу. Базилік відкриває серце і розум, наповнює енергією любові та віданості (бхакті).  Базилік дає божествений захист, очищає ауру та зміцнює нервову систему. Покращує пам”ять. Базилік широко застосовується в кулінарії, не лише в солоних стравах, але і солодких.
Має обширне медичне застосування: застуди, кашель, головні болі, артрити, ревматизми, зміцнює нерви, має антисептичну та антибактеріальну дію. Також застосовується при грибкових захворюваннях шкіри (свіжий сік листя).


 

 Хімічний склад
Базилік є сировиною для отримання ефірних олій, евгенолу та камфори. Вміст ефірних олій коливається від 3,5 до 5%.
Він також містить до 6% дубильних речовин, мінеральні речовини, аскорбінову кислоиу, цукор, каротин, вітаміни С, В2, РР, рутин та ін..
 
Лікувальні властивості
Базилік ефективний потогіний та жарознижуючий засіб при грипі, більшості застудних та легеневих захворюваннях.
При тривалому підвищені температури приготуйте чай з базиліку та дрібки чорного перцю і пийте 2 — 3 рази на день.
При звичайній застуді, кашлю та закладених пазухах носа зробіть настій з 1/4 ч.л. базиліку, такої ж кількості сухого імбиру та 1/2 ч.л. кориці на стакан кип”ятку. Приймати 2 — 3 рази на день.
Базилік відноситься до ряду детоксикуючих трав, що використовується при очищені організму від шлаків.При порушеннях менструального циклу 1/4 ч.л. базиліку в поєднані з 1-2 ч.л. соку алоє приймають двічі на день.Базилік належить до м`яких прянощів, тому його можна приймати навіть дітям.
Чай з базиліку допоможе при лікувані головних болей, що були спричинені застойними явищами.


 
Кулінарні якості
Базилік недарма називають царською рослиною. Він має надзвичайно приємний аромат та ніжний смак, тому його часто додають до складу багатьох страв. Базилік надає стравам, в котрі його додають, смак, що поступово змінюється. Спочатку він дає гірчинку, а потім — солодкуватий присмак.
Базилік не можна різати, лише рвати руками! Так можна уникнуте надмірної гіркоти.
Ці прянощі додають до складу найбільш вишуканих страв в кращих ресторанах світу. Використовують його як у свіжому так і сухому вигляді.
Свіжа зелень додається в супи, холодні страви, салати. Ретельно подріблене листя додають до бутербродних паст.
В різних національних кухнях Європи базилік додають до томатів, зелених овочів, сиру. Його,  в будь якому вигляді, часто застовують при виготовлені піци, кетчупів, соусів, підливок, заправок, особливо для макарон.
Молодий базиліку прекрасно підходить для заправки оцту, котрий в суміші з базиліком надає особливого присмаку салатам та соусам.
Використовують базилік, також, і при маринуавні овочів, особливо кабачків та огірків. Базилік чудово поєднується з петрушкою, м”ятою, кориандром, естрагоном.В перші страви базилік кладуть за 10 хв. до готовності.
Мало хто знає, що базилік можна і засолити, при чому ароматичні властивості та склад його повністю зберігаються.


Базилік краще зберігати в скляній або фарфоровій ємності.


 
Рецепти
 
Закуска “Капрезе”
Базилік (маленькі листочки), невеличкі помідори, сир моцарела (можна замінити адигейським, любительським або на ваш смак).
Для соусу:
Соєвий соус — 1 ст.л., оливкова олія — 2-3 ст. л, бальзамічний оцет — 1 ч.л., мед — 1 ч.л. дрібка чорного перцю.
Помідори нарізати кружальцями в 1 см., сир — за розміром помідорів — у висоту близько 0,5 см. Змішати всі компоненти для соусу.
На шпажки нанизати помідор, листочок базиліку, сир. Викласти на таріль і полити соусом.
 
Чай “Базиліковий рай”
Свіжий базилік (2 — 3 гілочки), свіжа полуниця (пів стакана), ваніль перетерта з цукром (1 ч.л.).
Базилік вимити і порвати руками, полуницю вимити і розім”яти, додати ваніль і залити гарячою водою (300 — 500 мл.). За бажанням, можна дадати трішки цукру.


Автор статті: Тетяна Максак