Кунжут

Перейти в каталог товарів


Кунжут


Кунжут або сезам- дрібне насіння світлого бежевого кольору, використовується для всякої випічки, додається в салати, гарячі страви, десерти і східні солодощі, а також використовується як панірування. Варто виділити особливе місце в своєму раціоні такому корисному продукту як кунжут. Оптимальна норма – 30 г сезамового насіння на добу. 


Корисні властивості та переваги кунжуту:


- кунжут – чемпіон серед продуктів по вмісту кальцію: 100 г кунжутного насіння містить добову потребу організму в цьому макроелементі! 


- є сильним омолоджуючим засобом для зубів і кісток;


- антиоксиданти, що містяться у сезамі, роблять його насіння сильним профілактичним і лікувальним засобом у боротьбі з онкологічними захворюваннями і передчасним старінням організму, поліненасичені жири сприяють зниженню рівня «поганого» холестерину в крові; 


- очищає кишківник, має послаблюючу і зігріваючу дію;


- помякшує шкіру;


- є джерелом корисної кунжутної олії, яка становить 50-65% від обсягу насіння;


- особливо рекомендований для людей, що займаються духовною практикою та йогою.


Кунжут або сезам – теплолюбива трав’яниста однорічна рослина висотою 1-1,8 м. Його плоди по формі нагадають подовжену коробочку, всередині якої знаходиться насіння різного кольору. Власне «білий» кунжут – це шліфоване насіння звичайного або індійського кунжуту («чорний» – нешліфоване).


Історія


З давніх-давен люди знали і високо цінували кунжут за його відмінні якості. Навколо цього маленького насіння завжди було безліч таємниць і легенд. Так, стародавні ассірійці були твердо впевнені, що кунжутне вино пили самі боги, перед тим як створити світ. Єгиптяни і народи Стародавнього Китаю вважали сезам найкориснішою з спецій. А в Стародавньому Вавилоні він був символом безсмертя. Зараз кунжут вирощується в багатьох частинах світу: в Індії, Китаї, Кореї, Росії, Туреччині, Мексиці, Південній Америці та ряді країн Африки.


Лікувальні властивості


Навіть сам великий Авіценна не оминув увагою цю рослину. У його древніх працях можна знайти інформацію про корисні лікувальні властивості, якими він наділяв кунжут:
Кунжут має здатність розсмоктувати деякі види пухлин;
Пов'язка, просочена кунжутною і рожевою олією, допоможе полегшити дуже сильний головний біль;
Регулярне вживання сезаму допоможе зробити голос звучним і чистим;
Відвар позбавить від відрижки;
прискорить процес відновлення організму при серйозних фізичних навантаженнях, допоможе нейтралізувати наслідки стресу.


Хімічний склад кунжуту


Величина

Кількість на 100 г

Калорійність кунжуту

573 кКал

Жири

49,7 г

Білки

17,7 г

Вуглеводи

11,7 г

Вода

4,7 г

Харчові волокна

11,8 г

Вітаміни

Вітамін A– 8 мкг, В1–0,79 мг,  В2–0,25 мг, В3(РР)– 4,5 мг, В4- 25,6 мг, В5-0,05 мг, В6– 0,79 мг, В9– 79 мкг, Е-0,25 мг

Макроелементи

Кальцій – 975 мг, Калій – 468 мг, Магній – 351 мг, Натрій – 11 мг, Фосфор – 651 мг

Мікроелементи

Цинк – 7,75 мг, Залізо – 14,55 мг, Марганець – 2, 46 мг, Мідь –4,08мг, Селен – 34,4 мкг

 
Кулінарні властивості


Яскраво виражений аромат обсмаженого кунжуту розбурхає уяву навіть найвибагливішого гурмана. Тонкий солодкий запах від «стрибаючого»при смаженні насіння кунжуту, нагадає вам про східні кулінарні таїнства. Саме завдяки східним кулінарам кунжут став відомою в усьому світі спецією. В арабській кухні поширена паста на основі меленого кунжуту, яка називається тахіні (також відома як тхіна, тахіна, тахін; дивіться в рецептах). Вона традиційно використовується в закусці хумус та багатьох інших стравах народів Близького Сходу. 


Для засвоєння всіх поживних речовин насіння кунжуту все ж треба ретельно розжовувати, щоб воно не пролетіло «транзитом» або ж перед вживанням розмолоти і тоді додавати в різні страви.

                                               Рецепти


                              Тахіні (кунжутна паста)


Складники:
1 ст. кунжуту
3 ст.л. олії (найкраще кунжутної)


Приготування:

1. Відправляємо насіння кунжуту на суху сковороду, щоб трохи підсушити ,на 3-5 хвилин, постійно помішуючи.
2. Подрібнюємо охолоджене насіння в блендері, додаючи кунжутну олію.
3. Доводимо до кремового стану і перекладаємо в соусник або баночку ,в якій будемо зберігати кунжутну пасту в холодильнику.
4. Тахіна може бути відмінною закускою сама по собі - просто наріжте овочі та макайте в неї .як в соус. Також її можна застосовувати в заправках до салатів, замість олії покласти в кашу. А ще тахіна є незамінним інгредієнтом такої східної страви як хумус .


                           Кунжутно-банановий йогурт
Складники

75 г кунжуту
2 банани
Вода (до бажаної консистенції)


Приготування:
1.Кунжут промити, замочити у воді на декілька годин або краще наніч
2. Перелити в чашу блендера, порізати банани і збити до однорідності.
Можна додати ще меду за смаком, кориці , шматочки фруктів, ягоди по сезону.


Автор статті - Галина Люзьняк