Сванська сіль

Перейти в каталог товарів                                


   Сванська сіль – приправа з грузинським характером


У давні часи сіль була дуже цінним продуктом і навіть з’явилася приказка, що розсипати сіль – це не до добра. Особливо бережно до солі ставилися там, де її не видобували і отримували з великими труднощами – наприклад, у гірських районах грузинської Сванетії. 


Подорож за сіллю до Сухумі була тривалою і дуже важкою, горці обмінювали своє золото, мед, тютюн на сіль, до своїх домівок у горах виносили її на власних плечах. Тому цінувалася сіль майже на вагу золота і використовували її дуже ощадливо.


Зате на стрімких схилах гір здавна росло чимало запашних пряних трав – кінза, кріп, шафран, кмин… Мудрі свани вирішили додавати до солі ці трави й отримали приправу з гострим та пряним смаком і неперевершеним ароматом. Солі почало вистачати на довше, а смак нової приправи настільки сподобався місцевим жителям, що рецепт почали передавати із покоління у покоління, а також створювати різноманітні варіації цієї приправи.


Звісно, визначити, який рецепт мала сванська сіль у давні часи, нині дуже складно, та й жителі Сванетії берегли його як сімейну таємницю.


 Сьогодні основним набором спецій, які використовують для виробництва сванської солі, є  уцхо-сунелі (отримують із гірської рослини пажитника голубого), часник, насіння кропу, коріандру (інша назва – кінза), гострий і пекучий червоний перець, дикий кмин, імеретинський шафран. Можуть туди входити й інші спеції і пряні трави: базилік, чабер, майоран, петрушка, лавровий лист, перцева м’ята, насіння фенхелю. Можливе також використання замість звичайної нейодованої кам’яної солі морської чи йодованої. Усі інгредієнти разом із сіллю перетирають у дерев’яній ступці і зберігають у скляній тарі під щільно закритою кришкою, адже сванська сіль, як і інші приправи, дуже чутлива до вологи і перепадів температури. 


Вважають, що сванська сіль буває літньою і зимовою . Взимку її готують із сухими травами і без часнику. Влітку додають часник і використовують свіжі трави. Разом із сіллю трави довше зберігали свій аромат і у цьому була ще одна перевага цієї суміші.


Сванська сіль – це хороший спосіб зробити свій раціон збалансованішим. Прихильники здорового харчування знають, що значне споживання солоної їжі не надто корисне для людського організму, а сванська сіль допоможе знизити вживання солі і урізноманітнить раціон. Ще однією перевагою сванської солі є чудова комбінація ароматних спецій, які гармонійно поєднуються і збагатять смак давно відомих страв.


Завдяки сванській солі по-новому засмакують і порадують цікавими пряними ароматами супи, салати, овочеві страви. Приправу можна використовувати при засолюванні і консервуванні овочів і грибів, а також для приготування різноманітних соусів. Чудово смакуватиме сванська сіль разом із гарнірами – відварною молодою картоплею, квасолею, і навіть просто зі свіжими овочами – адже її можна подавати до столу як альтернативу звичайній солі.


Купити сванську сіль можна в магазині здорової їжі "Смак життя":
http://sz.lviv.ua/#Сванська_сіль_вагова


Автор статті - Ліля Баранич