Прянощі

                               

    Корисні властивості прянощей та спецій

Спеції та прянощі в своєму житті людство використовує вже тисячі років . В давні часи вони дуже цінувались, тому що були, як ліками, так і невід`ємною частиною їжі...


 Хоча спеції та прянощі не містять особливих поживних речовин, вони приносять багато користі для організму завдяки своїм цілющим властивостям.
 
Найпереконливішою причиною використання прянощей та спеції є те, що вони є потужними антиоксиданти, що забезпечують нам здоров`я, довголіття, красу та молодість. Атиоксиданти – це група хімічних зв’язків, які призупиняють процес окислення речовин. 


Основна  функція антиоксидантів -  нейтралізація шкідливих для організму вільних радикалів, які мають руйнівний вплив на наш організм. Небезпека вільних радикалів  в тому, що вони пошкоджують “здорові” молекули, які беруть участь в обміні речовин, вповільнюють метаболізм, призводять до надваги, беруть участь в синтезі холестерину, чим підвищують ризик виникнення багатьох захворювань. На думку вчених-біохіміків, причиною процесів старіння людського організму є пошкодження, викликані вільними радикалами. Тому роль антиоксидантів у житті людини є надзвичайно важливою.

Вміст антиоксидантів в спеціях більший навіть, ніж у фруктах та овочах. Для прикладу, орегано містить в  42 рази більше антиоксидантів ніж яблуко, в 12 раз більше ніж апельсини і в 4 рази більше, ніж у чорниці. Вчені виявили, що в спеціях  більше антиоксидантів, ніж у ягодах, які раніше по вмісту антиоксидантів вважалися абсолютними чемпіонами. На першому місці - кориця і гвоздика, наприклад у чайній ложці цих спецій міститься більше антиоксидантів, ніж у половині склянки чорниці чи журавлини. Також рекордсменами в цьому сенсі є сушений орегано і куркума.
 
Тобто саме спеції з великим вмістом антиоксидантів допомагають нам жити довше і залишатись молодими.


 
Профілактичні та лікувальні властивості спецій
 
Навіть невелика кількість спецій може значно покращити самопочуття…


Найсильніші антиоксиданти: орегано, куркума, кориця, гвоздика, мускатний горіх, імбир, чебрець, шавлія, кмин, розмарин, шафран, кардамон, коріандр (кінза), базилік і естрагон. 


Найсильніші антибіотики:  цибуля, часник, ямайський перець, майоран, естрагон, тмин, гвоздика, лавровый лист і кайєнский перець.
 
Прискорення процесу  травлення та запобігання здуття живота: аніс, базилік, гірчиця, лавровий лист, петрушка, естрагон і м`ята.
 
Захист серця і судин: куркума і кориця (при регулярному вживанні рівень «поганого» холестерину на 15% нижче, ніж у тих, хто не вживає прянощів)
 
 Зменшення м'язового болю: імбир (допомагає м'язам розслаблятися і відновлюватися після фізичних навантажень і тренувань)
 
Боротьба з застудою: імбир (має антимікробну і протизапальну властивості).
 
Прискорення обміну речовин: перець чилі, чорний перець і імбир (пекучі спеції  незначно підвищують температуру тіла та прискорють метаболізм десь приблизно на 8%. )
 
Антисептики: куркума, чорний та червоний перець, гвоздика, коріандр.


Жарознижуючі: куркума, фенхель, кумин


Жовчегінні: фенхель, кумин 


Болезаспокійливі: імбир, гвоздика, фенхель, мускатний горіх, шамбала.


Лікування бронхіту та кашлю: кардамон, імбир, чилі, фенхель, кумин.


Допомога при безсонні: куркума, кориця, фенхель, асафетида 


Виведення токсинів з організму: куркума, імбир, кумин, фенхель 


Лікування шкірних захворюваннь: гірчиця, куркума, імбир, мускатний горіх 


Кровоочисні: куркума, імбир, кумин, фенхель 


Сечогінні: куркума, імбир, фенхель, кумин 


Покращення травлення: куркума, імбир, червоний перець, чилі, шафран 


Покращення пам'яті: імбир, калінджі, чорний перець, кумин. 


Знижують артеріальний тиск: куркума, фенхель, кумин, асафетида, чорна гірчиця

 
Підвищують артеріальний тиск: імбир, куркума 


Лікують поліартрит та остеохондроз: шамбала, чорна гірчиця, духмяний перець, куркума, чорний і червоний перець, імбир.


Перетворюють шкідливе на корисне: спецій допомагають зменшити дію негативних і підсилити позитивні властивості продуктів: 


Зменшують газоутворення: з бобовими найкраще поєднуються кумин, імбир, перець і коріандр. З капустою - коріандр, фенхель, кумин. З картоплею - коріандр і куркума.


Сприяють засвоєнню молока: в гаряче молоко додають кардамон, корицю, шафран. 


Сприяють засвоєнню кисломолочних продуктів: коріандр, фенхель, кориця, імбир, кумин. 


Сприяють засвоєнню солодощів: кориця, імбир, кардамон, мускатний горіх. 


Сприяють засвоєнню жирної їжі: імбир, шафрану, гірчиця, куркума. 


Сприяє засвоєнню кофеїновмісних продуктів: кардамон.



Регулярно вживайте в їжу спеції та будьте здорові!