Оздоровлюючі зелені коктейлі. Рецепти

 В Еко Клубі була проведена лекція «Зелень для життя» та дегустація надзвичайних зелених коктейлів. Про особливості приготування зелених коктейлів розказувала  Галина Люзьняк - автор проекту «Корисне від Галюсі» www.korusno.com.ua


Чи знаєте Ви, що зеленина може радувати не лише наше око, але вона ще здатна дуже сильно порадувати весь наш організм? Зеленина буквально наповнює організм «рідкою сонячною енергією», хлорофілом


Що ж це за супер - напиток такий цікавий?



Це, без сумніву, напиток здоров’я, який дуже просто зробити, витрачаючи всього 3-5 хв. 


Фрукти + Зелень + Чиста вода = Зелений коктейль(всі інгредієнти змішати в блендері до однорідної консистенції). Така проста чудодійна формула. 
 
Рецепти.


З розрахунку на дві склянки по 300 мл.
Всі складники змішати в блендері до однорідної консистенції.
 
«Зелена ніжність» 
2 банани
пригоршня шпинату,
склянка води.
Приготування:
 
«Дика пристрасть» 
1 банан
1 яблуко велике
пригоршня яглиці (рос. Снить)
1       склянка води 
 
«Динна днина» 
Шматок очищеної стиглої дині
зелень моркви
вода
 
«Полуничний » 
Горнятко полуниці
1 банан
листя салату або кульбаби
 вода 
 
«Рожевий сон» 
М’якоть кавуна без кісточок
зелень буряка
яблуко
води (зовсім трішки)
 
«Освіжаючий» 
1 апельсин
1 груша
листя салату
пару листочків м’яти
вода. 
 
Найкраще  для змішування коктейлів підходить блендер потужністю від 1000 Вт, проте й 600 Вт справляється з такою задачею (самі таким користуємось наразі).  


Для приготування зелених коктейлів підходить різна зелень:


шпинат, салат (зелені і червоні листки), селера, петрушка, бадилля буряка, моркви, редиски, молоді листочки винограду, огірків, гарбузів, молоді листки дерев, а також  їстівна дикоросла зелень – кульбаба, яглиця (рос. - снить), кропива, лобода, подорожник, заяча капуста, мокриця та інші. Виявляється ці «бур’яни» корисніші за будь-які культурні рослини, оскільки їхні корені проникають дуже глибоко в землю, дістаючи найпоживніші речовини, які дає нам природа. 


Зелень варто чергувати, щоб урізноманітнити раціон та враховуючи той факт, що в зелені в дуже малих  кількостях присутні алкалоїди, – токсини, які рослини вироблять для захисту від диких тварин.  Кількість алкалоїдів настільки мала, що організм людини легко справляється з ними, але вживати один і той же вид зелені небезпечно. 


Лікувальні трави (кріп, базилік, кінза, фенхель,м’ята, петрушка, чабрець) вживаються в їжу в невеликих кількостях і в поєднанні з іншою зеленню. Їх треба обов’язково чергувати. 
Можна готувати коктейлі з дикорослою зеленню (кульбаба, кропива, яглиця, подорожник). З фруктів найкраще банани, які роблять коктейль дуже ніжним та солоденьким, та яблука, а влітку- восени різні сезонні фрукти та ягоди. 
Фантазуйте та експериментуйте! Це так цікаво!


Справжня «живильна лабораторія» на Вашій кухні! Кількість та види фруктів і зелені, консистенцію регулюйте відповідно до своїх смаків та вподобань.


 Починайте пити зі стакану коктейлю в день, поступово збільшуючи дозу.
Найкраще вживати коктейлі за 30- 40 хв. до їди. 


Приготований зелений коктейль можна зберігати в холодильнику до трьох днів, але краще завжди готувати свіжий і одразу ж з насолодою випивати маленькими ковточками, добре змішуючи рідину з слиною для кращого засвоєння. 


Найцінніший компонент зелені – хлорофіл, який по структурі подібний гемоглобіну людської крові...



Корисні властивості хлорофілу:


-підвищує рівень гемоглобіну в крові;
-допомагає запобігати раку;
- забезпечує організм залізом;
-розкислює організм;
-протистоїть харчовим токсинам;
-допомагає при анемії;
-чистить і дезодорує тканини кишечника;
-допомагає очистити печінку;
-сприяє поліпшенню стану при гепатиті;
-регулює менструації;
-допомагає при гемофілії;
-покращує утворення молока;
-допомагає загоєнню ран і запалень;
-видаляє тілесні запахи;
-протистоїть бактеріям ран;
-очищує зуби і ясна;
-усуває поганий запах з рота;
-виліковує хворе горло;
-є відмінним полосканням після оральних операцій;
-допомагає при запаленні мигдалин;
-пом'якшує виразкові тканини;
-пом'якшує хворобливі гемороїдальні шишки;
-допомагає при катарах;
-оживляє судинну систему ніг;
-покращує стан варикозних вен;
-зменшує запальні болі;
-покращує зір.


Наявність хлорофілу – не єдина перевага зелених коктейлів.


 Цей диво - напиток має дуже багато плюсів:


- зелені коктейлі дуже поживні. Їх процентний склад оптимальний для вживання: близько 60% стиглих фруктів і 40% свіжої зелені;
- зелені коктейлі легко перетравлюються. Добре подрібнені в блендері, більшість клітинних оболонок зелені і фруктів розриваються і таким чином цінні поживні речовини легко засвоюються нашим організмом;
- зелені коктейлі, на відміну від соків, являються повноцінною їжею, оскільки містять клітковину. Вживання клітковини важливе для нашої видільної системи. Також в ній містяться антиоксиданти, необхідні для профілактики раку та серцевих захворювань;
- зелені коктейлі подобаються своїм приємним смаком людям всіх вікових категорій;
- вживання зелені у формі зелених коктейлів, істотно знижує споживання жирів і солі;
- регулярне вживання зелених коктейлів формує хорошу звичку вживання зелені.
Отож, включайте живильні зелені коктейлі до свого щоденного меню та наповнюйте своє життя радістю, енергією та здоров’ям!
 
В статті використано матеріали з книги В. Бутенко «Зелень для жизни», ст.106-107
 
Про деякі дикороси…


Яглиця


На городах, дачних ділянках часто злісно борються з цією рослиною, з яглицею. А може варто дякувати природі за такий щедрий дарунок і вживати в їжу? Варто! Проте те, за що ми не платимо, часто не цінуємо.
Яглиця звичайна (снить, снитка) – рід багаторічних трав’янистих рослин  сімейства зонтичних висотою до 1 м; розмножується насінням та вегетативно (кореневищем).
 Наукова назва яглиці звичайної — Aegopodium podagraria L. Aegopodium походить від латинських слів аіх — цап і pes — нога (бо форма листочка нагадує слід роздвоєного козячого копитця); podagraria вказує на те, що яглицею послуговувалися як засобом від ревматизму та подагри. Добре росте тільки на родючих ґрунтах, багатих гумусом та мінеральними елементами, хороший медонос (за сезон цвітіння з однієї рослини бджоли можуть зібрати до 2,5 кг меду). Володіє загальнозміцнюючою, протизапальною, знеболювальною, ранозагоювальною, дезінтоксикаційною, протигіпоксичною дією. 
Під час Другої світової війни яглиця спасла тисячі життів, рятуючи людей від голоду. А в наш час може врятувати від голоду «вітамінно- мінерального». Преподобний Серафим Саровський харчувався під час свого трирічного посту в основному сниттю, називаючи її «снедью» – смачною їжею, на російській. 
«Дожити б до сниті», – казали на Русі. 
Яглиця у своєму складі містить багато вітаміну С (44-100 мг%), каротин (до 8 мг%), білки (22 мг% )мікро- та макроелементи ( калій, кальцій, залізо, магній, бор, титан, селен, цинк, мідь), ферменти, органічні кислоти (яблучна, лимонна), насичені та ненасичені жирні кислоти (пальмітинова, стеаринова, олеїнова,лінолева, арахідонова), фітонциди, флаваноїди, хлорофіл, клітковину. 
 В наукових працях дослідників - етнографів минулого століття часто згадується про те, що в багатьох місцевостях України дуже широко до початку ХХ ст. в їжу вживались листя і стебла різної зелені, зокрема яглиці (вона була навіть на Великодному столі). Майже ніхто не знає, що ця рослина є найціннішою в природному ландшафті України; містить найбільший набір мікро- і макроелементів. Її можна їсти стільки, скільки хочеться. 
Я – найсмачніша серед бур’янів 
До салатів, коктелів і борщів 
Я вам здоров’я поверну сторицею 
Запам’ятайте: звуть мене яглицею. 


 Ця рослина має пряний, дуже приємний смак.
Особливо смачні молоді листочки, які ще не зовсім розпустилися. Зелені коктейлі зі сниттю – просто смакота! В салат молоденьких, ніжних листочків – теж люкс! І в суп, борщ можна замість капусти, і квасити можна, і солити, і сушити. Звісно ж, що найбільше користі в свіжому, сирому вигляді.

 Не оминайте яглиці, подавайте до столу! 
 
 
Кропива

 
 Кропива дводомна – багаторічна трав’яна рослина родини кропивних заввишки 1 м і більше. В її волосках міститься мурашина кислота, яка при дотику впорскується під шкіру, як шприцом, викликаючи печіння. Її можна зустріти повсюди: в лісах, в садах, поблизу будинків, на берегах річок, в ярах, на пустирях. Важко буде знайти людину, яка б не знала, як виглядає кропива, а багато ще й не раз відчули на своїй шкірі, що таке «кропивний укус». Цікаві і «здорові» відчуття…
 
Цей «бур’ян» можна і варто включати до свого раціону, особливо в квітні-травні, коли в молодих листочках концентрується найбільше поживних речовин.
 Зелені коктейлі з кропивою – це просто мега-поживні і смачнючі напитки. Молоді листочки кропиви дуже добре додавати в салат, він цього він тільки виграє і збагатиться вітамінами. А ще з кропиви варять супи, додають в омлети,солять, готують відвари.
Кропива покращує згортання крові, збільшує вміст в ній гемоглобіну і кількість еритроцитів, звужує судини. Тому в народній медицині її застосовують як кровоспинний засіб. Вона покращує апетит, активізує роботу нирок,нормалізує рівень цукру в крові, сприяє лактації в годуючих жінок, очищає організм від шлаків, сприяє загоюванню ран (у вигляді присипки з подрібненого сухого листя).
Листя кропиви містить вітамін С(в 2,5 разів більше, ніж в лимонах, в 7 разів більше, ніж у вишнях, в 10 разів більше, ніж в картоплі та яблуках), вітаміни А, В1, В2, К, мінеральні солі (заліза, магнію, міді, кремнію), хлорофіл, фітонциди, таніни, органічні кислоти(пантотенова, мурашина) та дубильні речовини. Всього лише 20 листочків здатні забезпечити добову норму провітаміну А (каротину)! А за вмістом білків кропива не поступається перед бобовими рослинами.


Зовнішньо настій кропиви використовують для профілактики облисіння та для зміцнення і поліпшення росту волосся. Рецепт дуже простий: столову ложку висушеного листя необхідно настояти  протягом години в одній склянці окропу, потім процідити. Отриманим настоєм злегка змочувати голову після миття і потроху втирати його у шкіру голови, волосся не витирати, дати висохнути природним шляхом. Такі процедури робити протягом 1-2 місяців, повторюючи їх 1-2 рази в тиждень.


Ведуча майстерки – автор проекту «Корисне від Галюсі» Галина Люзьняк…


www.korusno.com.ua
www.sz.lviv.ua