Пастила - смачна та корисна заміна цукерок. Рецепти

Перейти в каталог товарів


Пастила (франц. Pastille, італ. Pastiglia) – солодощі, виготовлені  з пюре фруктів або ягід.

Пастила скручується з тонкого м'якого шару, має рівномірну структуру. Смак пастили від солодкого до кисло-солодкого з домішкою фруктово-ягідних відтінків залежно від складу.
Можна вживати, як самостійно, так і з чаєм, молоком, медом,  а також в складі різноманітних десертів, тортів та тістечок.
  
Корисні властивості:


 зберігає всі поживні речовини та корисні властивості фруктів чи ягід завдяки тому, що виготовляється без термічної обробки шляхом випаровування вологи при температурі до 40 градусів;

  
- сироїдний та дієтичний продукт, також рекомендований для дитячого харчування, як заміна цукерок;


- є низькокалоріними солодощами, тому що виготовлена з фруктового чи ягідного пюре;


концентрований продукт - при сушінні зменшується в розмірах в 10-15 разів!

Фруктову пастилу виготовляють зі збитого пюре яблук, груш, бананів, ківі, мандарин, сливи, для ягідної пастили відбирають брусницю, порічки, горобину, малину, чорну смородину, чорницю...

 
Традиційно пастила виготовлялася ще в давнину на Русі в печі: піч дає ефект поступового зниженняся тепла, яке забезпечує рівномірне підсихання пасти з пюре фруктів чи ягід, що нанесені тонким шаром на тканину на дерев'яних рамках. У Росії за народними традиціями пастила подавалася  з теплим молоком, з медом і чаєм. Пастила – чудова закуска, її також можна відновити, розпустивши водою або соком в пропорції 1: 1 і можна використовувати як пюре. З пастили легко можна приготувати прекрасний десерт для дітей. Для приготування джему три частини пастили залити однією частиною води.


Пастила для дітей
Пастила - дуже хороша заміна цукерок. Всі батьки хочуть, щоб діти росли здоровими, а всі діти люблять солодощі, тому питання шкідливості-корисності стоїть особливо гостро. Батьки пропонують різні альтернативи – сухофрукти, варення, мед, домашні йогурти... А дитина наполегливо просить шоколадок і цукерок... Спробуйте дати дитині пастилу..


Як зробити пастилу?
 
Традиційний склад пастили подрібнені фрукти чи ягоди, також можна додати мед за смакомПюре сушиться на спеціальному піддоні на пергаментному папері в духовці чи в спеціальній сушарці - дегідраторі. Важливо: якщо в приготуванні використовувати мед, то пастилу потрібно сушити при температурі не більше 45 °.


 Склад пастили.
 
Можна виготовляти пастилу, експериментуючи з поєднанням усіляких фруктів, овочів і ягід. Пастила з шовковиці, вишні, черешні, сливи, смородини, агрусу, винограду дуже довго сохне, але все ж таки продовжує липнути і шматочки швидко склеюються. Овочі всі крихкі і швидко пересихають, тому виходить не пастила, а "чіпси". Тільки томати в'язкі, з них ходить дуже смачна пастила. Фрукти можна поєднувати так: яблука-сливи, груші-виноград, яблука-вишні, яблука-вишні-груші, абрикоси-вишні, абрикоси-сливи.

 
До пастили можна додавати лимонний сік. Можна додавати також різноманітні трави на свій смак, наприклад,  м'яту для профілактики застуди. Шматочки пастили можна пересипати порошком з трав.
 
Особливості приготування пастили:
 
- щоб пастила не прилипала до піддону, можна змастити його олією або краще покласти пергаментний папір ( бажано ТМ «Мелочи жизни» або «Фрекен Бок»);


- готувати потрібно густе пюре бажано з перестиглих продуктів;


- розмазувати пюре потрібно ложкою, в ідеальному варіанті в середині піддону шар пюре має бути тоншим, ніж по краях;


- на один піддон потрібно приблизно 1 '/ 2 склянки пюре;


- уникайте попадання пюре всередину сушарки, тому що це може привести до пошкоджень;


- під час сушіння сушарку бажано не пересувати;


- зазвичай пастилу можна вважати висушеною, коли в центрі піддону вона перестає липнути;


- бананова і ягідна пастила можуть залишатися злегка липкими;


- щоб пастила не була крихкою і з великою кількістю насіння, то ягоди краще всього комбінувати з іншими фруктами;


- середній час сушки складає 12-24 години;


- пастила, приготована на міксері, більш рівномірна, ніж така, яка приготована з розчавлених фруктів;


- банани і ківі краще збивати міксером;


- знімайте пастилу поки вона ще тепла, скрутіть її в трубочку, охолодіть і покладіть в герметичний контейнер. У холодильнику пастила зберігатися набагато довше.


 
Рецепт:
 
Пастила
 
СКЛАД:
-         традиційно яблука (можуть бути інші фрукти, а також ягоди на будь-який смак )
 
ПРИГОТУВАННЯ:
 
1. Яблука вимити і вирізати серцевину.
2. Порціями класти яблука в чашу блендера і збивати до однорідності.
3. Якщо яблука сухі, то можна додати трохи води, при бажанні можна додати мед, але краще не додавати.
4. На пергаментний папір ложкою викласти яблучну масу.
5. Розрівняти її не дуже тонким шаром.
6. Сушити до повного випаровування вологи  в сушарці або духовці з прочиненими дверцятами при низькій температурі.
7. Готову пастилу зняти з паперу, найкраще покласти на край столу і відтягувати папір вниз через край столу.


 Можна також виготовляти пастилу з варених чи печених яблук. Пастила зі свіжих яблук більше ламка, ніж з пропечених, тому вона не згинається і скрутити її в рулон не вдасться, краще нарізати шматками. Якщо всередині пастили ще сира маса, то нарізані смужки можна досушити.
Готову пастилу можна скрутити в рулет або нарізати на шматочки. Нарізану на шматочки пастилу зберігають у скляних банках.