Чудо-ягоди Годжі

Ягоди Годжі вже тисячоліттями вирощують на родючих долинах тібетських і монгольских Гімалаїв. Після збору ягоди висушуються в тіні, на сонці або в дегідраторі. Ягоди подовгасті, яскраво-червоні розміром 1-2 см, смак приємний кисло-солодкий. В кожній ягідці містяться дрібні жовті насінинки, тому жувальну структуру можна порівняти з родзинками. Вживаються висушеними, запиваючи водою або додаючи в чай, фруктові салати, каші. 

Ажіотаж, що зараз виникає щодо вживання ягід Годжі має свої підстави. Ягоди, унікальні за своїм складом, завоювали високу популярність серед прихильників здорового харчування.  

Корисні властивості та переваги ягід Годжі:


 - містять 21 мінерал (вміст заліза – в 15 раз більше, ніж в шпинаті), вітаміни Е, В1, В2, B6, вітамін С (в 500 р більше, ніж в апельсинах),  4 незамінних полісахарида, яких немає в жодному іншому продукті, 18 амінокислот, з яких 8 амінокислот таких, які не виробляються людським організмом самостійно;
 
-  регулюють роботу серця і головного мозку, покращують стан крові, стабілізують тиск,  понижують рівень цукру та холестерину  в крові;
 
- прискорюють процеси метаболізму, допомагають спалювати жир, контролювати апетит та вагу;
 
- зменшують ризик ракових захворювань, тому що містять відомий природній елемент Германій, що допомагає в боротьбі з раком;
 
- покращують настрій та пам`ять, допомагають подолати стрес та депресію, піднімають імунітет, покращують сон, мають противікову дію, подовжують життя;
 
- омолоджують організм, покращують обмін речовин та  сексуальну активність, відновлюють гормональний баланс, допомагають при безплідді;
 
-  нормалізують зір, покращують стан шкіри, підтримують роботу печінки і нирок,


 - лікують анемії, порушення роботи кісткового мозку, укріпляють м`язи і кістки,
 
- допомагають відновити сили та підвищують витривалість... Не потрібно вживати ягоди Годжі лише при  високій температурі.


Ягоди Годжі - одні із найбільш цінних лікарських рослин у світі, у своєму складі мають велику кількість поживних речовин, а антиоксидантів містять більше, ніж будь-який інший продукт у світі.

       На Сході про чудодійні і цілющі властивості ягід знали вже давно – протягом декількох тисячоліть. На даний час прихильники здорового харчування вже і в нашій країні випробували на собі ці диво-ягоди. Ягоди Годжі багаті на мінерали природного походження – залізо, кальцій, цинк, селен, мідь, фосфор. В Азії ягоди Годжі ще називають ягодами щастя, тому що постійне вживання сприяє хорошому настрою та допомагає боротись зі стресами. Люди, які регулярно вживають ягоди Годжі рідше страждають від серцевих захворювань, діабету, раку. За переказами,  житель Китаю Цин Лі Юн (найбільш відомий довгожитель), дожив до 256 років, вживаючи ягоди Годжі щоденно.
 
          В сухих ягодах Годжі міститься багато фенолів, які відомі своїми антиоксидантними властивостям, 68% вуглеводів, 12% білків,10% жиру, 10% клітковини, 6 вітамінів,11 мінералів, 18 амінокислот, 8 полісахаридів (з них 4 незамінних, яких більше немає в жодному продукті ),  6 моносахаридів, 5 ненасичених жирних кислот ( в т ч Омега 3 і Омега 6).

Хімічний склад :
 

Величина

Кількість на 100 г

Калорій

370

Жири

5,7 грам

Ненасичені жири

1,1 грам

Білки

10,6 грам

Вуглеводи

21 грам

Харчові волокна

7,78 грам

Цукор

17,3 грами

Вітаміни

A, Е, С, PP

Натрій

24 мг

Кальцій

112,5 мг

Залізо

8,42 мг

Вітамін С

308 мг

Каротин

7,28 мг

Амінокислоти

8,48 мг

Вітамін 1

0,15 мг

Полісахариди

46,5 мг

 
Рекомендується вживати ягоди Годжі при таких захворюваннях:  
 
- захворюваннях печінки і нирок, гіпертонії;
-  лімфатичних вузлах, головних болях, атеросклерозі; 
- анемії, цукровому діабеті, проблемах з зором, хронічній втомі, при кашлі;
-  для поліпшення діяльності спинного і головного мозку;
 - при імпотенції, простатиті;
-  при безплідді, для нормалізації  вагітності у випадках проблем з виношуванням плоду;
- для лікування атрофічного гастриту при пониженій діяльності шлункових клітин, при закрепах;
- для профілактики пухлин, для зниження побічних ефектів при хіміотерапіях.


            Регулярне вживання ягід Годжі додає енергії, подовжує життя та захищає тіло від передчасного старіння завдяки антиоксидантній дії.  Ягоди мають цілющі властивості, що додають додаткові сили для боротьби з хворобами, допомагають знімати втому та почуватися і виглядати молодшим. Вживання ягід Годжі сприяє відновленню ДНК, попереджуючи мутації, що викликають рак. ДНК – найважливіша хімічна конструкція людського організму, що зберігає відбитки всіх рис, успадкованих від наших предків. Вплив забрудненого навколишнього середовища, хімічних продуктів і вільних радикалів наносять пошкодження ДНК людини. Полісахаридні молекули і бетаїни ягід Годжі здатні відновити та реставрувати пошкоджені ДНК!
 
   Ягоди Годжі вважаються одними з найцінніших лікарських рослин у світі завдяки складу,  що включає велику кількість поживних речовин,  вітамінів, антиоксидантів, кальцію, цинку, заліза та інших корисних речовин.
 
Кулінарні властивості
 
    Перед тим, як з`явитись в західних країнах, ягоди Годжі вже тисячі років використовувались в Китаї, на Тібеті і як лікарство, і як кулінарний інгредієнт. Вони покращать смакові якості та нададуть пікантності  цим стравам. Рекомендується додавати до раціону 10-45 грам сухих ягід в день. Додавати до чаю, каші, фруктових салатів.


  

Ягоди Годжі для схуднення
 
     Дієтичне харчування, що містить велику кількість антиоксидантів найкраще сприяє зниженню ваги. Ягоди Годжі – лідери по вмісту антиоксидантів. Для порівняння: ягоди Годжі містять на 25% більше антиоксидантів, ніж в чорниці, в 2,5 р більше, ніж в гранатах і в 10 р більше, ніж в полуниці.
Для стимулювання схуднення дієтологи рекомендують додавати до сніданку і вечері приблизно по 20-30 грам ягід Годжі в день. При регулярному додаванню ягід в раціон досягається значне і стабільне схуднення, при якому вага зменшується не лише в перші дні використання в їжу ягід, а увесь час, поки вживаються ягоди Годжі. Крім того, покращуються всі інші внутрішні функції організму, завдяки насиченню великою кількістю поживних речовин, що містяться в ягодах.


 Рецепти 


Чай з ягодами  Годжі


15 г ягід Годжі
200 мг води


ПРИГОТУВАННЯ:
1. Скипятити воду, залити ягоди Годжі.
2. Додати чаю на свій смак.


 

Настоянка з ягід Годжі

1 ст л ягід Годжі
1 скл води
 
ПРИГОТУВАННЯ:
 1. Столовую ложку ягід Годжі залити окропом в термосі, закрити і настоювати приблизно 30 хвилин.
2. Процідити і приймати по  1/2–1/3 склянки по 2–3 р в день. Ягоди, що залишились після проціджування, також можна вживати в їжу.
 
Настоянку зберігати в сухому, прохолодному, захищеному від світла місці не більше 2 діб.
 
 Каша з ягодами Годжі
0,5 скл рису
1 скл води
5 грам ягід Годжі.
 
ПРИГОТУВАННЯ:
1. Рис добре промити, залити водою і додати ягоди Годжі.
2. Варити до готовності.