Насіння льону

  Насіння льону є неперевершеним дієтичним продуктом підвищеної біологічної цінності.   

 Льон – одна з найдавніших окультурених рослин, знахідки в розкопках свідчать, що льон був відомий ще в кам’яному віці. Батьківщиною льону вважають Індію, Південну Азію, Персію. В Стародавньому Єгипті, Ассирії, Вавилоні  носили лляні тканини і льон спеціально вирощували на полях. З давніх давен в Україні льон обробляли на пряжу, ткали полотно та шили сорочки, з насіння льону вичавлювали олію. Про цілющі лікувальні властивості льону писали давні лікарі Гіппократ та Авіцена. 


            На сьогоднішній час льон знову привертає увагу багатьох, хто задумується про здорове харчування. Насіння льону є неперевершеним дієтичним продуктом підвищеної біологічної цінності, що застосовується і в лікувальних цілях, і в кулінарії. Цей продукт все частіше з`являється в раціоні все більшої кількості людей, тому що засноване на  насіннях льону здорове харчування дозволяє зберегти молодість, красу і здоров`я.

              В багатьох країнах льон уже надійно завоював свої позиції, наприклад в Німеччині щорічно використовують десятки тисяч тон насіння  для приготування страв та випічки, а також для вжвання, як самостійного дієтичного продукту. В США  і Канаді лікарі рекомендують вживати насіння льону щоденно та використовувати в якості повноцінного продукту харчування. Все завдяки складу насіння льону,  багатому поживними речовинами.


Хімічний склад.
                  Насіння містить віnаміни E, D, B2, B3, B4, B5, B6, B9, бета-каротин, мінаральні речовини, токофероли, такі мікро- та мікроелементи,як кальцій, калій, залізо, магній, цинк, селен, алюміній, марганець, хром, нікель, мідь,  бор, йод та ін. В насінні містяться вуглеводів - 12-26%, ефірних олій 35-45%, багатих ненасиченими жирними кислотами, слизові речовини-12%, білок - 20-33%, органічні кислоти, ферменти. Проростки льону містять до 1, 5% глікозиду лінамарину. Насіння льону – найбагатше джерело незамінних поліненасичених жирних кислот Омега-3 , Омага-6 та Омега-9. Жоден продукт з звичаного раціону не містить такої кількості цих необхідних кислот.  Білок високої біологічної активності, який міститься в насінні льону ідеально близький для людського організму. Харчова цінність цього білка визначається в 92 одиниці (казеїн прийнятий за 100).


Лікувальні властивості.
          

           Є відомий вислів індійського діяча Махатма Ганді: “Коли насіння льону стане звичним компонентом харчування людей, то здоров’я їх покращиться“. Дійсно, завдяки унікальним природним якостям льон рекомендують вживати для профілактики і лікування багатьох захворювань: для підтримання імунної системи організму, серцево-судинних захворюваннях, при цукровому діабеті, при атеросклерозі, захворюваннях печінки, шлунково-кишткового тракту і щитовидної залози, для покращення стану волосся та шкіри, вивиду токсинів з організму, як загальноукріплюючий та протизапальний  засіб. Для профілактики достатньо 1 ч л насіння в день, для лікувального ефекту доза збільшується в декілька разів. Насіння льону важливо для вживання жінкам, як джерело рослинних естрогенів – аналогів жіночих гормонів, для жінок добова доза - 2 ч л, для мужчин 1 ч л. Вчені дослідили, що насіння льону є  м’яким замінником гормональної терапії для полегшення легких симптомів менопаузи, таких як дратівливість, припливи та нічна пітливість. Достатньо 40 грам насіння в день. У невеликих кількостях насіння льону можна вживати майже всім. Обмежити вживання до 1 чайної ложки в день бажано для  вагітних та годуючих грудьми жінок. Всім іншим можна вживати  2-5 чайних ложок на день.

 

       Високий вміст клітковини забезпечує підсилення перистальтики кишечника, зменшує ризики виникнення закрепів, пришвидшує виведення з організму надлишкового холестерину. Завдяки цій функції насіння льону також успішно застосовують для зменшення ваги. В насінні льону містяться полісахариди, що мають обволікаючі, пом’якшуючі властивості, що важливо при лікуванні виразки шлунку та гастриту. Насіння льону – сильний натуральний сорбент, який не поступається своїми властивостями активованому вугіллю, виводить токсини і радіонукліди з організму.


          Льон є  лідером по вмісту найсильніших антиоксидантів -  лігнанів, які мають противірусну і антибактеріальну дію, що сповільнює розвиток злоякісних пухлин та перешкоджає процесам старіння організму. Щоденне споживання лігнінів, що містяться в насінні льону, може покращити рівень цукру в крові. Цукор надходить з їжі в кров повільно завдяки клітковині, що перешкоджає швидкому всмоктуванню глюкози в тонкому кишечнику, захищаючи організм від різких перепадів рівня цукру в крові.

        Вітамін А, що міститься в насінні льону вважається основним компонентом молодості і краси, а вітамін В забезпечує здоровий стан нервової системи людини, має заспокійливий ефект та допомагає подолати депресію.
       Крім того, насіння льону використовують при захворюваннях дихальних шляхів, кашлі, захворюваннях нирок, сечового міхура і сечових шляхів, при подагрі та геморої. Зовнішньо лікують шкірні захворювання, опіки, сонячні опіки, рани, використовують в косметології для покращення стану шкіри.
       Щоденне вживання льону в раціоні підвищує опірність вірусам і бактеріям, сприяє загальному укріпленню імунної системи, знижує рівень холестерину. Дія корисних речовин, що міститься в насіннях льону, сприятлива для діяльності серцево-судинної системи,  підвищує еластичність судин, запобігає інфаркту міокарда, атеросклерозу, знижує можливість виникнення інсультів і утворення тромбів, попереджує гіпертонічну хворобі та ішемічну хворобу серця.
        Насіння льону належить до проносних засобів - швидкому просуванню кишкового вмісту сприяють жирні олії, які містяться в насінні. Найбільш ефективною формою застосування насіння льону є у вигляді слизу. При інфекційних захворюваннях і отруєннях, слиз попереджує всмоктування в кров ядовитих речовин з кишечника.  Слиз застосовують при виразці шлунку і дванадцятипалої кишки, для лікування захворювань шлунково-кишечногo тракту та сечовидільної системи, закрепів, при  запаленні слизової оболонки дихальних шляхів. З лікувальною метою подрібнюють 2 чайні ложки насіння і розводять 1 склянкою окропу. Вживають 2-3 рази на день по 100-150 мл.
            Відвар льону  має проти паразитарний ефект, він згубно діє на гельмінтів, віруси гепатиту, грибки.
         Зберігати насіння льону потрібно
 в холодильнику, а мелене насіння бажано у морозильній камері, тому що  олія, що міститься в ньому, дуже легко окислюється.
З розумінням цінності вживання льону у світі, потреби населення у лляному насінні постійно зростають.


Кулінарні властивості
 
            Згідно висновків вчених багатьох країн насіння льону потрібно вживати в їжу щоденно, це стало  частиною культури харчування. Додавання насіння льону в раціон забезпечує повноцінне і здорове харчування, що понижує ризики виникнення різних видів хронічних захворювань. І в Європі,  і в країнах Америки льон вважають одним з найбільш корисних харчових продуктів.

             Насіння льону використовують як смачну і корисну дієтичну добавку при приготуванні різноманітних холодних страв. Воно довго зберігається і може бути використане при додаванні в каші, фруктові і овочеві салати, супи, картопляне пюре,  квашену капусту, вінегрети, в усі готові перші і другі страви. Корисно змішувати насіння з молоком, йогуртом, сиром, кефіром. Можна додавати льон в борошняні вироби, при цьому технологія виготовлення не змінюється, лише покращується харчова цінність страв. Корисне лляне борошно, яке завдяки вмісту цінних харчових волокон сприяє  нормалізації  роботи шлунково-кишкового тракту.


            Насіння можна застосовувати також в подрібненому вигляді, перемелюючи на кавомолці.  Можна підсушувати насіння льону на сухій сковорідці для підсилення аромату та смакових якостей. В Дагестані вживають в їжу урбеч – ароматну та смачну густу пасту з суміші меду і обсмаженого і змеленого лляного насіння. Таку пасту додають практично в будь-яку страву.

            Насіння льону використовують для схуднення та природного очищення кишечника. Для цього на добу потрібно вживати 1 столову ложку перемеленого насіння льону, запиваючи невеликою кількістю кефіру чи водою.
               Вчені багатьох країн світу досліджують насіння льону в лабораторіях і дійшли загального висновку, що насіння льону можна вважати  продуктом, що оздоровлює організм. Тому не зволікайте, щоб купити льон! Використовуйте його щодня, як окремий продукт або додаючи в повсякденні страви.


  Рецепти:
 

                                                        Смузі з льоном

1 склянка кефіру
2 ч л насіння льону
1 ч л насіння кунжуту
? склянки ягід по сезону (малина, чорниця, полуниця..)
? банана
 
ПРИГОТУВАННЯ
1. Змішати і добре збити всі компоненти в блендері.
2. Вживати замість сніданку
 
                                                        Каша з льону
 
2 ч л меленого льону
1 склянка води.
 
ПРИГОТУВАННЯ:
 
1. Мелене насіння льону залити 1 склянкою льону.
2. Настояти 10-15 хвилин. Лікувальна каша готова.


                                                     Лляний кисіль
1 л води
4 ст л меленого льону
6 ложок варення
Лимонна чи апельсинова цедра, кориця, інші спеції
 
ПРИГОТУВАННЯ:
1.      Розвести мелене насіння льону в воді, поставити на вогонь і довести до кипіння.
2.      Додати варення, цедру, корицю.
 
                                                          Лляне молоко
6 чашок води
1 / 4 скл насіння льону
5 фініків
2 ч.л. ванільного екстракту
мелена кориця, мускатний горіх, імбир, інші спеції
 
ПРИГОТУВАННЯ:
1.      Змішати насіння льону і воду в блендері, збивати протягом 1 хв, процідити через марлю.
2.       Помістити проціджену рідину в блендер, додати фініки, ваніль і спеції.
3.       Збити все разом 2 хв. І лляне молоко готове. Можна зберігати в холодильнику не більше 5 днів, перед вживанням збовтувати.
 
                                                      Халва з льону
1 склянка меленого льону
? склянки меду
родзинки, курага чи чорнослив попередньо розмочені
2 ст. л води
 
ПРИГОТУВАННЯ:
1.      Розмолоти на кавомолці насіння льону.
2.      Додати  холодну кип’ячену воду.
3.      До отриманої суміші додати мед, за смаком можна додати родзинки, курагу.
4.      Збити в блендері до пастоподібної маси.