MySQL error (1): You have an error in your SQL syntax; check the manual that corresponds to your MySQL server version for the right syntax to use near 'AND date>=1397916540 AND date<1397916600' at line 1 (SELECT webname FROM menu WHERE pid= AND date>=1397916540 AND date<1397916600)
Нут - Смак Життя

Нут

Опубліковано: 19.04.2014,   Оновлено: 24.12.2021


Нут - або баранячий горох, нахат, горох шиш, хумус – рослина родини бобових. Насіння блідо-жовте, кулясте з невеличним «носиком», розмір від 0,5 до 1,5 см в діаметрі, поверхня нерівна і шорстка.
Боби нуту тверді, тому їх потрібно замочувати на ніч і варити близького 1-1,5 годин.  Має приємний горіховий смак. 

Нут став відомим по всьому світу ще з XVII століття і зараз його вирощують в більше, ніж в 30 країнах світу, в тому числі і в Україні. 
Батьківщиною нуту вважають близькосхідні регіони, де його вирощували ще у древні часи приблизно 7500 років тому. Пізніше нут з`явився в Римі і Греції. З давніх давен нут використовують як в кулінарних, так  і в лікувальних цілях. Це супер популярний продукт харчування в країнах Азії, Північної Америки і Середземноморському регіоні. 

                                                                          

 Нут – прекрасний засіб для оздоровлення та очищення організму і багато дієтологів рекомендують включати його в раціон, готувати різноманітні страви з нуту. Медиками рекомендується вживати в їжу нут для лікування дефіциту заліза. Завдяки високій поживній цінності,  нут замінює м'ясо при вегетаріанській дієті, а також нут популярний, як замінник м'яса під час посту. Оскільки нут, як і всі бобові, сприяє підвищеному газоутворенню в кишечнику, то вживати його рекомендується натщесерце, нічим не заїдати, не запивати водою і використовувати приправи з курку мою, фенхелем та асафедитою.

його розварюють в супах, смажать, додають в салати, вживають в сирому вигляді замоченим або пророщеним.

                 

 Лікувальні властивості нуту:

- нормалізує рівень цукру  в крові;

 - покращує травлення;

- зміцнює серцево-судинну систему  і зменшує ризик виникнення інсультів і інфарктів;

- знижує рівень холестерину;

- заряджає енергією та попереджає виникнення анемії;

- виліковує і попереджає розвиток шкірних захворювань,

- покращує зір, є відмінним засобом для профілактики катаракти та глаукоми;

- чоловікам покращує потенцію, жінкам поновлює мінеральні солі заліза, які витрачаються при менструаціях, вагітності і годуванні грудьми;

- зміцнює імунну систему та кісткову тканину, нарощує м’язову масу;

- нормалізує роботу нервової системи;

- сповільнює процес старіння організму.

Особливо корисний пророщений нут. Проростки нута рекомендується вживати для профілактиким простудних захворювань і грипу, особливо для людей похилого віку і дітей. Проростки нуту містять клітковину, високоякісні жири і білки, велику кількість кальція, магнію, калію, вітаміну А і С. Нут містить  нерозчинні волокна, тому добре очищує кишечник, виводить шлаки і токсини, запобігає розмноженню шкідливих бактерій.

 Хімічний склад:

Величина

Кількість на 100 г

Калорійність нуту

310 кКал

Жири

4-7 грам

Білки

25 грам

Вуглеводи

46 грам

Вода

11 грам

Харчові волокна

10 грам

Вітамини

Вітамін A-40 мг, В1-0,5 мг,  В2-0,2 мг, РР-1,5 мг, В4- 95 мг,В5-1,6 мг, В9-557 мг, С-4 мг, Е-0,8 мг, К – 9мг,

Макроелементи

Кальцій – 105 мг, калій – 875 мг, магній – 115 мг, натрій – 24 мг, фосфор – 366 мг

Мікроелементи

Цинк – 3,43 мг, Залізо – 6,2 мг, марганець – 2, 2 мг, мідь - 0,8мг, селен – 3,4 мг

 

                                                                      Кулінарні властивості та страви з нуту


Нут вживають в їжу в вареному, смаженому вигляді, як гарнір або як самостійну страву, додають в салати. Нут добре поєднується з кумином, оливковою олією, лимонним соком, часником. З відвареного нуту легко приготувати салат, додавши зелень і приправивши лимонним соком. Не сушений, зелений нут можна їсти сирим.

З нуту виготовляють  нутове борошно, яку додають до пшеничного борошна при випічці хліба чи використовують при виготовленні макаронних і кондитерських виробів. Нутове борошно підвищує поживність цих проуктів. З нутового борошна  також готують поживні дитячі каші та суміші, додають в деякі сорти шоколадних цукерок.  З відвареного нуту готують пюре, з якого роблять соуси та пасти. Нутове пюре може бути, як соленою, так і солодкою начинкою для різноманітної випічки.

 Смажений нут має смак горіху, тому  в багатьох країнах він використовується для виготовлення солодощів. Суміш смаженого та подрібненого нуту  з арахісом, грецькими горіхами, кунжутом, родзинками використовують для виготовлення смачних та поживних солодощів. Також, як солодощі використовують боби нуту обсмажені та присипані цукровою  пудрою.

Нут - головний інгредієнт в національних арабських стравах. Найбільш популярні хумус - пюре з нуту чи фалафель - смажені кульки з нуту.  В ізраїльській кухні популярні пиріжки та кус -кус. У багатьох східних країнах делікатесом є запечений нут. Нутове борошно використовують  як альтернативу каві. В Італії з  нуту готують особливі коржики – фарінати. Молоді стручки нуту їдять Індії та Пакистані. Солодкі десерти з нуту готують на Філіппінах  - нут консервують в сиропі і разом з подрібненим льодом і фруктами використовують для виготовлення морозива.

Як варити нут?

Нут потрібно добре промити, потім замочити у воді кімнатної температури на ніч в пропорції: на склянку нуту – 3-4 склянки води. Після замочування потрібно злити воду, залити нут холодною водою і поставити на великий вогонь до закипання, потім вогонь зменшити і варити годину-півтори до готовності. Якщо з нуту потрібно готувати пюре, то можна додати соду, тоді нут краще розвариться. На склянку нуту достатньо половини чайної ложечки соди. Варити нут потрібно в несоленой воді, тому що в соленій воді нут буде більш жорстким і буде довше варитися. Каструлю, в якій вариться нут, кришкою прикривати не потрібно, а піну, що утворюється -  знімати. У деяких стравах з нуту боби не потрібно замочувати, а деколи нут готують у фритюрі, тоді боби   відварювати не потрібно.

          

Сирий пророщений нут – найкорисніший! 

Для підвищення поживної цінності, нут краще пророщувати. Крім того, нут в сирому вигляді краще перетравлюється організмом.

Спочатку нут промиваємо в проточній воді, тоді насипаємо в пластикову, скляну чи керамічну ємність та заливаємо водою. Залишаємо на 6-8 годин. Після цього нут ще раз промиваємо  в проточній воді, заливаємо його водою, так щоб вода  покривала боби, накриваємо тканиною або кришкою. Через 8 годин нут проросте. Головне, щоб нут залишався вологим, в іншому випадку проростання потрібно чекати довго. Якщо бажаєте довші проростки, то повторіть процедуру- промийте та залиште у воді на 8 годин. Ідеальною довжиною проростків ввається довжина близько 1-3 мм. Зберігати проростки можна в холодильнику до 5 діб.

Можна нут просто замочити на  6-8 годин і цього буде достатньо для розм'якшення бобів та їх біологічної активації. Замочивши на ніч у воді, нут можна їсти сирим. Його можна посолити, посипати чорним меленим перце та підсмаженим меленим кумином. Так, вживаючи вранці 10 замочених горошин нуту з прянощами, можна забезпечити організм значною частиною денної норми білка.

Завдяки своїм  цілющим властивостям, нут є важливим продуктом для здорового і корисного харчування!

Кошик
Всього до оплати: 0.00
на будь-яке відділення “УкрПошти”
0.00
на будь-яке відділення “Нова Пошта”
0.00
на будь-яку адресу України кур'єром Нової пошти
0.00
З вами сконтактується менеджер щодо термінів доставки товарів із передзамовлення
Оформити замовлення