Нут
Нут - або баранячий горох, нахат, горох шиш, хумус – рослина родини бобових. Насіння блідо-жовте, кулясте з невеличним «носиком», розмір від 0,5 до 1,5 см в діаметрі, поверхня нерівна і шорстка.
Боби нуту тверді, тому їх потрібно замочувати на ніч і варити близького 1-1,5 годин. Має приємний горіховий смак.
Нут став відомим по всьому світу ще з XVII століття і зараз його вирощують в більше, ніж в 30 країнах світу, в тому числі і в Україні.
Батьківщиною нуту вважають близькосхідні регіони, де його вирощували ще у древні часи приблизно 7500 років тому. Пізніше нут з`явився в Римі і Греції. З давніх давен нут використовують як в кулінарних, так і в лікувальних цілях. Це супер популярний продукт харчування в країнах Азії, Північної Америки і Середземноморському регіоні.
Нут – прекрасний засіб для оздоровлення та очищення організму і багато дієтологів рекомендують включати його в раціон, готувати різноманітні страви з нуту. Медиками рекомендується вживати в їжу нут для лікування дефіциту заліза. Завдяки високій поживній цінності, нут замінює м'ясо при вегетаріанській дієті, а також нут популярний, як замінник м'яса під час посту. Оскільки нут, як і всі бобові, сприяє підвищеному газоутворенню в кишечнику, то вживати його рекомендується натщесерце, нічим не заїдати, не запивати водою і використовувати приправи з курку мою, фенхелем та асафедитою.
його розварюють в супах, смажать, додають в салати, вживають в сирому вигляді замоченим або пророщеним.
- нормалізує рівень цукру в крові;
- покращує травлення;
- зміцнює серцево-судинну систему і зменшує ризик виникнення інсультів і
інфарктів;
- знижує рівень холестерину;
- заряджає енергією та попереджає виникнення анемії;
- виліковує і попереджає розвиток шкірних захворювань,
- покращує зір, є відмінним засобом для профілактики
катаракти та глаукоми;
- чоловікам покращує потенцію, жінкам поновлює мінеральні солі заліза, які витрачаються при
менструаціях, вагітності і годуванні грудьми;
- зміцнює імунну систему та кісткову тканину, нарощує
м’язову масу;
- нормалізує роботу нервової системи;
- сповільнює процес старіння організму.
Особливо корисний пророщений нут. Проростки нута рекомендується вживати для
профілактиким простудних захворювань і грипу, особливо для людей похилого віку
і дітей. Проростки нуту містять клітковину, високоякісні жири і білки, велику
кількість кальція, магнію, калію, вітаміну А і С. Нут містить нерозчинні волокна, тому добре очищує
кишечник, виводить шлаки і токсини, запобігає розмноженню шкідливих бактерій.
Хімічний склад:
Величина |
Кількість на 100 г |
Калорійність нуту |
310 кКал |
Жири |
4- |
Білки |
|
Вуглеводи |
|
Вода |
|
Харчові волокна |
|
Вітамини |
Вітамін A-40 мг, В1-0,5 мг, В2-0,2 мг, РР-1,5 мг, В4- 95 мг,В5-1,6 мг,
В9-557 мг, С-4 мг, Е-0,8 мг, К – 9мг, |
Макроелементи |
Кальцій – 105 мг, калій – 875
мг, магній – 115 мг, натрій – 24 мг, фосфор – 366 мг |
Мікроелементи |
Цинк – 3,43 мг, Залізо – 6,2
мг, марганець – 2, 2 мг, мідь - 0,8мг, селен – 3,4 мг |
Кулінарні властивості та страви з нуту
З нуту виготовляють нутове борошно, яку додають до пшеничного
борошна при випічці хліба чи використовують при виготовленні макаронних і
кондитерських виробів. Нутове борошно підвищує поживність цих проуктів. З
нутового борошна також готують поживні
дитячі каші та суміші, додають в деякі сорти шоколадних цукерок. З відвареного нуту готують пюре, з якого
роблять соуси та пасти. Нутове пюре може бути, як соленою, так і солодкою
начинкою для різноманітної випічки.
Смажений нут має смак горіху, тому в багатьох країнах він використовується для
виготовлення солодощів. Суміш смаженого та подрібненого нуту з арахісом, грецькими горіхами, кунжутом,
родзинками використовують для виготовлення смачних та поживних солодощів. Також,
як солодощі використовують боби нуту обсмажені та присипані цукровою пудрою.
Нут - головний інгредієнт в національних арабських
стравах. Найбільш популярні хумус - пюре з нуту чи фалафель - смажені кульки з
нуту. В ізраїльській кухні популярні
пиріжки та кус -кус. У багатьох східних країнах делікатесом є запечений нут.
Нутове борошно використовують як
альтернативу каві. В Італії з нуту готують
особливі коржики – фарінати. Молоді стручки нуту їдять Індії та Пакистані. Солодкі
десерти з нуту готують на Філіппінах -
нут консервують в сиропі і разом з подрібненим льодом і фруктами використовують
для виготовлення морозива.
Як варити нут?
Нут
потрібно добре промити, потім замочити у воді кімнатної температури на ніч в
пропорції: на склянку нуту – 3-4 склянки води. Після замочування потрібно злити
воду, залити нут холодною водою і поставити на великий вогонь до закипання,
потім вогонь зменшити і варити годину-півтори до готовності. Якщо з нуту потрібно
готувати пюре, то можна додати соду, тоді нут краще розвариться. На склянку
нуту достатньо половини чайної ложечки соди. Варити нут потрібно в несоленой
воді, тому що в соленій воді нут буде більш жорстким і буде довше варитися.
Каструлю, в якій вариться нут, кришкою прикривати не потрібно, а піну, що
утворюється - знімати. У деяких стравах
з нуту боби не потрібно замочувати, а деколи нут готують у фритюрі, тоді боби відварювати не потрібно.
Для підвищення поживної цінності, нут краще пророщувати. Крім того, нут в сирому вигляді краще перетравлюється організмом.
Спочатку нут промиваємо в проточній воді, тоді насипаємо
в пластикову, скляну чи керамічну ємність та заливаємо водою. Залишаємо на 6-8 годин.
Після цього нут ще раз промиваємо в
проточній воді, заливаємо його водою, так щоб вода покривала боби, накриваємо тканиною або
кришкою. Через 8 годин нут проросте. Головне, щоб нут залишався вологим, в
іншому випадку проростання потрібно чекати довго. Якщо бажаєте довші проростки,
то повторіть процедуру- промийте та залиште у воді на 8 годин. Ідеальною довжиною
проростків ввається довжина близько 1-
Можна нут просто замочити на 6-8 годин і цього буде достатньо для
розм'якшення бобів та їх біологічної активації. Замочивши на ніч у воді, нут
можна їсти сирим. Його можна посолити, посипати чорним меленим перце та
підсмаженим меленим кумином. Так, вживаючи вранці 10 замочених горошин нуту з
прянощами, можна забезпечити організм значною частиною денної норми білка.
Завдяки своїм цілющим властивостям,
нут є важливим продуктом для здорового і корисного харчування!