Закваска для бездріжджової випічки
Закваска для бездріжджової випічки

Закваска для бездріжджової випічки


22 грн/ 50 г
50 г
+ -
Під замовлення (1 доба)
Закваска з пророщених зерен пшениці, жита, ячменю та вівса / Україна (власного виробництва)
необмежений (при умові підживлення)

  • Закваска, яку ми пропонуємо виготовлена з пророщених зерен пшениці, жита, ячменю та вівса;
  • Закваска є "вічною", тобто при підживленні залишається кожного разу на наступну випічку;
  • Зберігається у холодильнику в незакритій скляній, або керамічній тарі до тижня часу без підживлення;

  • ·         Підживлювати закваску бажано мінімум 1 раз на тиждень, додаючи до теплої (підігрітої до кімнатної температури) закваски 50 мл води і 100мл борошна, перемішати і залишити (в нормі після підживлення закваска підростає та утворюються бульбашки повітря, що вказує на існування живих бактерій);

  • Процес випічки хліба з її використанням триває від 11 до 13 годин залежно від навколишніх факторів. (Більш детальна інструкція в розділі "Рецепти").
__________________________________________________________________________


- Існує дуже багато способів приготування закваски: на основі пророщених зерен різних злакових культур, житнього борошна, хмелю, родзинок, тощо. 


- Закваски містить кисломолочні бактерії, а результатом їх діяльності є виростання хліба та неповторний смак.  Використовуйте їх у випічці замість термофільних чи живих дріжджів, вирощених у промислових умовах та отримуйте лише користь від хлібних виробів;


- Процес приготування хліба на заквасці дещо відрізняється від традиційного дріжджового хліба, але результат вартий зусиль - такий хліб є корисним та легше засвоюється організмом;


- Хліб - важливе і найбільш доступне джерело цінного рослинного білка (поряд з картоплею, крупами, бобовими), що містить ряд незамінних амінокислот (метіонін, лізин);


- Хліб на заквасці покращує процес травлення в цілому та допомагає відновити і підтримувати здорову мікрофлору кишечника;


- Склад бездріжджового хліба зберігає набагато більше корисних речовин, ніж звичайний, завдяки тому, що частина цукрів і інших речовин не витрачається на “живлення” самих дріжджів;


- Калорійність бездріжджової випічки досить мала - вона становить близько 177.71 Ккал;


- Фото товару представлені на сайті можуть відрізнятися від реального вигляду продукту.
__________________________________________________________________________


Бездріжджова випічка корисна дорослим і дітям, людям хворим на діабет, підходить для спортсменів, а також тим, хто любить дієти і хоче схуднути, для тих , хто дотримується постів, для вегетаріанців і веганів.

Співвідносна схема виготовлення 1 партії хліба на заквасці:

Підбираємо зручний час, наприклад:

1) 09:00 - замішуємо тісто (пропорція дана на 1 хліб):

- 2 столових ложки закваски
- борошно 500 мл (1 півлітрова банка).
- 325 мл чистої води;
- 1 чайну ложку соняшникової олії (за смаком);
- 0,5 чайної ложки солі (за смаком);

- 11:00 - тісто починає «грати»:

Поява дрібних бульбашок, говорить про те, що процес бродіння йде.
Не треба заглядати кожні 15 хвилин, щоб тримати все під контролем. Навіть через 2 години, тісто ще не почало підніматися! З'явилися тільки невеликі пухирці. Не потрібно бити тривогу, що закваска не працює. Вона прекрасно працює, тільки не так як ви звикли, використовуючи дріжджі. Зернова закваска підіймає тісто значно повільніше. Але зате тісто не перекисає, якщо ви про нього забудете.

2) 17:00 — домішуємо тісто:

- борошно 300 мл
- насіння, сухофрукти, пророщені зерна, шроти, висівки, спеції за смаком, та накладаємо у форми, які перед цим добре змащуємо олійкою.
 
Тісто підходило в цілому не багато не мало - 8 годин. На даному етапі, якщо ви хочете спекти хліб з висівками, насінням і т.п., тоді їх потрібно додати перед борошном, розмішати ретельно ложкою. Потім додати борошно і перемішувати тісто ложкою (зверніть увагу, що кожне борошно по різному вбирає вологу і дає загустіння, тому його кількість підбирається в кожному окремому випадку). Борошна не повинно бути багато, інакше випічка вийде не повітряна, а щільна. Ложкою вже стане важко замішувати, закінчуємо перемішувати тісто рукою. Не поспішаючи потрібно пройти весь обсяг тіста, пробиваючи мокрим кулачком, щоб не залишалися грудочки або сухе борошно. Маса повинна бути однорідно вимішена.

17:30 - час викладати тісто в форми:

Не забудьте залишити тісто для наступної випічки (по 2 столові ложки на 1 хліб в незакриту банку, більшу, з запасом - тісто може піднятися в 2-3 рази, в холодильник).
Класти тіста не більше ніж на половину висоти форми. Йому потрібне місце, щоб піднятися, інакше воно почне випадати з форми. Навіть якщо ви встигнете його поставити в духовку, хліб і там ще буде підніматися, і при випічці буде відриватися і падати.
Форми залишаємо в теплому місці без протягів.

19.30-20:30 - час випікати хліб

Хліб постояв у формі приблизно 3 години. Час залежить від температури в приміщенні (2-4 години, скільки буде потрібно до повного підняття, головне щоб не почав падати верхній шар, темп росту тіста залежить від температури середовища, густинитіста, бродильної активності закваски та ін. факторів). 
Хліб випікається при температурі 150 градусів 1,5 години.
Після того, як вийняли хліба з духовки, потрібно дати йому постояти у формі, але не більше 3-5 хв - інакше він розм'якне, і відразу вийняти.
Якщо хліб розтріскується в духовці - тісто не встигло піднятися, якщо впав - перестояло.
Приємного апетиту!

Якщо ви раптом забули відкласти тісто на наступну випічку, а форми вже в духовці - не впадайте у відчай! Головне в цій ситуації, щоб ви не встигли ще помити миску з-під тіста! Перевірено двічі. Ні, я не забувала залишити тісто, просто було цікаво. Ви наливаєте в миску з-під тіста 50 мл  води, ретельно все вимиваєте, додаєте борошна, щоб вийшло тісто негусте, і ставите бродити на 8 годин. Ось і закваска на наступну випічку!

Найлегше виростити правильну культуру з житнього борошна: : на ньому культивується найбільше корисних мікроорганізмів і бактерій. На рафінованому пшеничному борошні процес формування флори постійно зміщується в сторону до патогенної


Написати відгук
Відгуки про товар (70)
Написати відгук


Надіслати відгук
Дякуємо за ваш відгук!
Він буде опублікований після перевірки адміністратором.